ARAD. Aşa cum reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică prevedeau în urmă cu o săptămână, cazurile de varicelă diagnosticate în Arad „au atins vârful” în luna precedentă. Nu mai puţin de 97 de persoane au prezentat simptomele specifice bolii şi au fost izolate la domiciliu. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul copiilor: 26 cu vârste între 5-9 ani, 15 de 10-14 ani, 12 de patru ani, 11 de trei ani. Nici adulţii nu au scăpat de boală, cea mai afectată grupă de vârstă fiind 25-34 de ani (11 cazuri). Din totalul celor suferinzi de varicelă, 74 provin din mediul urban şi 23 din mediul rural.
Dar ceea ce atrage atenţia în raportările pe care medicii le-au transmis Direcţiei de Sănătate Publică Arad constă în apariţia cazurilor de scarlatină. 14 persoane au fost diagnosticate cu această boală, 12 din mediul urban şi două din rural. E vorba exclusiv de copii: opt în vârstă de 5-9 ani, trei de 10-14 ani, doi de trei ani şi unul peste 15 ani.
„Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilăriei, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani. Se caracterizează prin debut brusc cu febră, alterarea stării generale, modificarea aspectului limbii, erupţie tegumentară. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, râs, vorbit, de la bolnavii cu scarlatină sau purtătorii sănătoşi de streptococ beta-hemolitic de grup A la nivelul orofaringelui” – spune dr. Laura Nicolesci, director al DSP Arad.
Tratament
Toţi bolnavii de scarlatină se internează obligatoriu în spital timp de 7-10 zile pentru izolare şi tratament. Repausul la pat este recomandat timp de 7-10 zile, după care bolnavul rămâne izolat la domiciliu până la 14-21 de zile de la începutul bolii, fiind urmărit în continuare de către medicul de familie până la 30 de zile, în vederea depistării eventualelor complicaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!