Arad. Mii de arădeni care trăiesc în Ungaria aşteaptă integrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen. Pentru că fac zilnic naveta la locurile de muncă din judeţul Arad sau la şcoli de aici, integrarea i-ar scăpa de controalele şi timpul de aşteptare de la graniţă. Integrarea ar putea stimula şi mai mult relaţiile de o parte şi alta a frontierei, iar casele din localităţi maghiare precum Bătania ar avea şi mai mare căutare în rândul românilor care doresc o locuinţă mai ieftină.
Aşteptare prea lungă
Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) consideră că integrarea României în Spaţiul Schengen ar stimula şi mai mult relaţiile dintre români şi maghiari, care au ajuns la “un nivel fără precedent”, şi aminteşte că ţara noastră a aşteptat mai mult de 10 ani un răspuns favorabil deşi a îndeplinit criteriile de aderare.
Preşedintele ATRU, Gheorghe Cozma, a declarat că aderarea la Schengen “ar uşura naveta zilnică” pentru mii de români care locuiesc în Ungaria dar muncesc în România sau copiii lor care învaţă în ţara noastră, însă pe de altă parte ar stimula mediul de afaceri.
“Spaţiul Schengen este una dintre cele mai concrete realizări ale Uniunii Europene. Intrarea României în acest spaţiu de liberă circulaţie, deşi a îndeplinit toate cerinţele, este amânată de peste zece ani. Aderarea ar schimba percepţia asupra frontierei. România şi Ungaria au interese comune ca parteneri strategici, ca state vecine, ca membri UE şi NATO. Din acest motiv, dar şi din alte motive, oamenii din ambele părţi ale frontierei au o relaţie bună. Raportul dintre cele două state este definit de o strânsă interdependenţă”, a spus Cozma.
Stimul pentru afaceri
ATRU transmite că România este a patra cea mai importantă piaţă de export pentru Ungaria şi a şasea cea mai importantă destinaţie pentru capitalul maghiar. “În România activează peste 12 mii de societăţi comerciale maghiare şi sunt peste 6.000 de societăţi mixte româno-maghiare în Ungaria. Dacă ne uităm la viaţa de zi cu zi, cooperarea a atins niveluri fără precedent, iar aceste tendinţe ar putea fi stimulate şi mai mult de integrarea României în Spaţiul Schengen datorită mobilităţii”, a declarat preşedintele ATRU.
El a mai spus că în ultimii ani “numărul de nopţi de cazare rezervate de călătorii români a crescut cu 60%”, iar mulţi “cetăţeni români din jurul graniţei se stabilesc în localităţi vecine din Ungaria şi fac naveta în România în fiecare zi”.
“Integrarea ar uşura naveta zilnică, nu ar trebui să se mai stea la frontieră pentru control”, a adăugat Gheorghe Cozma.
Case mai ieftine
În Ungaria există o comunitate formată din aproximativ 36.000 de români, concentrată în localităţi apropiate graniţei cu România. Cei mai mulţi români trăiesc în judeţul Bekes, de exemplu în oraşul Gyula, învecinat cu localitatea arădeană Vărşand, locuind aproximativ 5.000 de români.
De asemenea, Bătania, localitate aflată la doar câţiva kilometri de Turnu, a fost ani de zile preferată de arădenii aflaţi în căutarea unei case ieftine aproape de municipiul Arad. Aici se mai găsesc şi acum case cu 30.000 – 40.000 de euro.
„De exemplu, în acest moment avem în Bătania o casă la preţul de 30.000 de euro, construită din cărămidă, undeva la 100 mp suprafaţa utilă şi cu teren de 400 mp. Are gaz, curent trifazic, canalizare, toate utilităţile”, ne-a declarat Bogdan Holocan, agent la Imobiliare Exclusive Arad.
Ar creşte interesul
Bogdan Holocan, foarte cunoscut pe reţelele de socializare pentru că prezintă case ieftine din Ungaria, spune că integrarea în Schengen ar face să crească interesul românilor pentru locuinţe din ţara vecină.
„Fără controale la graniţă, un drum la Bătania se face mult mai repede. Comunitatea de acolo este foarte faină, cu oameni care sunt dispuşi să ajute în orice moment. Mulţi vorbesc acolo limba română, astfel că oricine se poate integra uşor”, a spus agentul imobiliar. El a adăugat că se aşteaptă la o creştere a vânzărilor de locuinţe în localităţile apropiate de frontiera cu România dacă integrarea în Spaţiul Schengen va avea loc.
Trimite articolul
XCe urmeaza dupa Sfantul Nicolae?
Exact!!!! Sfantul Asteapta…he he…
Mare ghinion!!!
-
Mai aveți de așteptat fraților multe generații de acum încolo
Nu ne interesează spațiul Schengen…este o gulguta pt prostit proștii…Ro exit