Cele două actriţe au jucat pentru publicul francez spectacolul „Marionete la circ” în nu mai puţin de 12 reprezentaţii. Adina Doba şi Carmen Mărginean ne-au mărturisit că speră ca cel puţin cei care au văzut spectacolul „Marionete la circ” să-şi fi schimbat măcar un pic imaginea despre ţara noastră. „Am avut ocazia să demonstrăm că România nu înseamnă doar cerşetori, înseamnă o vaţă culturală activă”, au mărturisit cele două arădence.
Actriţele ne-au mai spus că deplasarea la Belfort nu s-a realizat doar pentru cele 12 reprezentaţii jucate. Cu această ocazie Adina Doba şi Carmen Mărginean au aflat despre tehnica folosită în mânuirea păpuşilor de actorii francezi şi au împărtăşit la rândul lor actorilor de la Teatrul de Păpuşi din Belfort despre tehnica mânuiri marionetelor cu fire. „A fost un schimb de experienţă foarte util”, ne-au declarat cele două.
Din mărturisirile actriţelor reiese de asemenea că publicul a fost foarte cald, unul dintre motivele succesului spectacolului „Marionete la circ” fiind şi faptul că majoritatea celor din sală nu mai văzuseră marionete cu fire. „Am organizat şi un mic atelier pentru copii şi am fost bucuroase să constatăm cu câtă bucurie şi emoţie se apropiau de marionete. Majoritatea nu mai văzuseră aşa ceva. La Belfort se foloseşte altă tehnică de mânuire a păpuşilor”, ne-au spus cele două.
Adina Doba şi Carmen Mărginean ne-au mai relatat despre relaţia foarte bună cu actorii de la Teatrul de Păpuşi din Belfort care le-au oferit o frumoasă excursie la Strasbourg, dar şi despre faptul că una dintre reprezentaţii a fost jucată pentru persoane suferind de retard mental, spectacolul „Marionete la circ” fiind parte a unui proiect european ce luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale intitulat Vagabondaj. De menţionat că pe lângă Adina Doba şi Carmen Mărginean la realizarea spectacolului „Marionete la circ” a participat şi Dorel Parfenie, cel care a realizat ilustraţia muzicală.
Vagabondaj este conceput de Teatrul de Marionete Arad împreună cu Teatrul de Păpuşi din Belfort, Franţa şi Teatrul Sirius din Sofia, Bulgaria şi urmează să beneficieze de o finanţare europeană în valoare de 200 de mii de euro. Proiectul Vagabondaj îşi propune să prezinte în cele trei ţări participante ateliere de construcţie şi mânuire de marionete, păpuşi şi teatru în lumină neagră, ateliere deschise unui public defavorizat, urmate apoi de producerea unui spectacol a cărui temă va fi sărăcia şi excluziunea socială.
Teatrul de Marionete Arad este singurul din România care este prezent ca şi co-organizator într-un proiect de cooperare culturală multianuală, finanţat în cadrul programului european Cultura 2007 – 2013.
JA -V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!