Au votat pentru schimbarea eroilor. La cea mai recentă dintre şedinţele CLM, aleşii locali şi-au dat cu toţii votul pentru aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru obiectivul de investiţie „Reamenajare cruce şi panou comemorativ” şi pentru ca schimbarea propusă de executiv să se realizeze fie din fonduri de la bugetul general (variantă greu de crezut), fie din alte surse.
Aleşii au votat şi calculul investiţiei privind „reamenajare cruce şi panou comemorativ”, acceptând propunerea că lucrarea ar urma să coste 38.020 lei (inclusiv TVA ). Dar ce ar urma să se facă pe aceşti bani? Să se înlocuiască efectiv obiectele comemorative dedicate eroilor Revoluţiei din 1989, cu un monument comemorativ din granit negru, cu accesorii metalice poleite, având dimensiunile de gabarit de 1,40 x 1,50 m. „Monumentul se va amplasa pe un postament beton, realizat pentru vizibilitate şi placat cu granit. Suprafaţa plăcuţei permite inscripţionarea numelui şi a datelor de identificare a fiecărui erou”, se arată în proiectul care a fost votat de aleşi în ultima zi a lunii august. Tot acolo se face vorbire de faptul că investiţia ar urma să fie realizată în două luni.
Care sunt motivele pentru care Primăria vrea să schimbe crucea şi panoul comemorativ dedicat eroilor arădeni ai Revoluţiei din 1989, amplasate pe platoul din faţa Palatului Administrativ în anul 2005 tot de către Municipalitate?
O vizibilitate mai bună
„Având în vedere că pe acest amplasament se desfăşoară marea majoritate a acţiunilor socio–culturale s-a considerat oportună o reamenajare a zonei, care să includă şi reamenajarea acestui monument, unde arădenii să-și poată exprima recunoştinţa faţă de eroii martiri ai Aradului, fără ca volumetria să devină un impediment pentru celelalte activităţi”, se arată în expunerea de motive care a însoţit proiectul.
Cu alte cuvinte, imaginea acestui monument raportată la cerinţele actuale este cea care deranjează. Plus că ia din vizibilitatea zonei. Faptul ne-a fost recunoscut şi de primarul Ghoerghe Falcă, care consideră că o amplasare pe orizontală a monumentului şi o nouă prezentare a acestuia, mai actuală, se impun.
Atât primarul, cât şi cei care au argumentat propunerea spun că „modificarea este impusă şi de noua soluţie de amenajare a pieţei Palatului Administrativ, cuprinsă în Studiul de fezabilitate întocmit pentru punere în valoare a clădirilor, monumentelor de for public şi pieţelor publice din Municipiul Arad”.
Cui îi este dedicat monumentului?
Aradul a fost al doilea oraş al Revoluţiei din 1989, moment la care au murit seceraţi de gloanţe un număr de 1.104 persoane. Dintre aceştia 24 au fost arădeni (19 au fost împuşcaţi la Arad, 5 la Timişoara, Bucureşti şi Turda). Lor le-a fost dedicată crucea cu panou comemorativ din faţa Primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!