Chiar dacă, după nume, pare a fi maghiar, Vasile Vegheş ne asigură că, de fapt, e sârbo-român. Deşi recunoaşte că, până nu de mult, a fost ostil faţă de unguri, acum nu s-ar mai muta pentru nimic în lume din Ungaria în România!
La venerabila vârstă de 77 de ani, preşedintele Ligii Judeţene a Pensionarilor din Arad a decis să părăsească pământul natal în favoarea celui din vecini. „Am vândut cu 42.000 de euro apartamentul cu trei camere de pe Haţeg şi am cumpărat cu 30.000 de euro o vilă nouă-nouţă în Bătania. Am avut norocul să găsesc o locuinţă foarte frumoasă, foarte bună. Proprietatea are 700 de metri pătraţi şi o suprafaţă de locuit de 140 de metri pătraţi. Casa are patru camere, curte şi un gazon tare frumos. Am trei brazi în curte; când mă trezesc, dimineaţa, mă uit la ei şi… e o plăcere totală! Vă spun cinstit: mă simt ca-n staţiune. Pentru nimic în lume n-aş mai veni de acolo!” – mărturiseşte Vasile Vegheş.
Deocamdată, el face naveta Bătania-Arad şi retur, de trei ori pe săptămână pentru a se achita de responsabilităţile care-i revin ca preşedinte al Ligii Pensionarilor.
Vasile Vegheş şi soţia sa s-au mutat în Ungaria la 20 decembrie 2010. Se simt în Bătania ca… acasă. „Maghiarii ne-au primit foarte bine. Eu nu vorbesc limba, doar înţeleg, dar soţia mea vorbeşte. În curând, mă duc şi eu la un curs de limba maghiară ca să învăţ să vorbesc ungureşte” – promite Vasile Vegheş.
Avantaje peste avantaje
Încă nu s-a făcut cetăţean maghiar, zice că aşteaptă intrarea României în spaţiul Schengen, că altfel e un pic cam costisitor. Dar, în prezent, face demersuri pentru stabilirea rezidenţei în Ungaria.
„Dacă obţin rezidenţa, voi avea drepturi depline, inclusiv dreptul de a participa la alegerile locale. În momentul în care voi obţine dubla cetăţenie, pensia mea va creşte cu 25%, nu voi mai plăti CAS şi 5,5% pentru Sănătate, deci voi câştiga 35-40% din pensie. În plus, nu trebuie să plătesc transportul în comun, am liber pe toate mijloacele la clasa a doua, mai puţin la avion. Chiar şi impozitele şi taxele sunt mai reduse decât la noi. Vă spun sincer, viaţa – în general – e mai ieftină acolo” – opinează Vasile Vegheş.
Avantajele par să continue chiar şi după moarte. „Eu am 77 de ani, soţia are 62, deci eu ar trebui să «plec» mai repede să mă «odihnesc». Imediat, ea are 35% din pensia mea!” – explică Vegheş.
Co-preşedinte al românilor?
Dincolo de beneficiile materiale, familia Vegheş se simte bine, pur şi simplu, în Bătania. „Nu am crezut că o să mă adaptez aşa de bine şi aşa de repede. Am decis să plec la 77 de ani, nu mi-a fost teamă şi, vă spun foarte sincer, mă simt de parcă nici n-aş mai fi stat pe Haţeg, în Arad. Nu regret deloc că am făcut acest pas!” – mărturiseşte Vasile Vegheş.
Deşi locuieşte în Ungaria, mulţi dintre vecinii săi sunt români. „Dr. Putin este vecinul meu. Mai am încă o vecină româncă. Şi preotul român, Ciocan, mi-e vecin. Şi fostul procuror Palcu mi-e vecin… Sunt foarte multe familii de români!” – povesteşte Vasile Vegheş.
Se pare că aptitudinile sale de lider sunt recunoscute şi în Ungaria. „M-au contactat cei de la Bekes, de la judeţ, şi mi-au spus că o să mă coopteze să fiu co-preşedinte pentru românii din Ungaria” – susţine „arădeanul”.
Ordine şi disciplină
Povesteşte ce povesteşte şi îl surprindem repetând: „Pentru nimic în lume n-aş mai veni de acolo!” O spune cu bucurie, afişând o mină relaxată. Ne şi explică de ce se simte atât de bine: „Bătania e ca un orăşel, e foarte aerisit şi cu foarte multă zonă verde. Acolo nu te lasă să ai iarba netunsă. Cât a fost iarna şi am avut zăpadă, în fiecare dimineaţă am curăţat zăpada. Dacă nu o cureţi, a doua zi plăteşti amendă. Este ordine şi disciplină! Acest lucru îmi place foarte mult. Nu se poate compara cu ceea ce e la noi! Pe cât am fost de ostil înainte, pe atât de mult îmi place acum într-o localitate, într-o ţară unde este disciplină. Şi să ştiţi că la ei este ordine” – conchide Vasile Vegheş.
Vasile Vegheş: “Pe cât am fost de ostil înainte, pe atât de mult îmi place acum în Ungaria”
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!