În urmă cu o lună, administraţia locală părea că îşi face curajul să intre pe strada Mărului, pentru a face curăţenie la propriu. Primarul Călin Bibarţ anunţa că a început demolarea imobilelor construite ilegal în zonă, pregătind terenul pentru o investiţie mult aşteptată de arădeni, o zonă de agrement plasată pe un teren plin de gunoaie, între cartierul Alfa şi Pădurea Ceala. În marea lor majoritate, arădenii au reacţionat cu bucurie la aflarea veştii că vor dispărea colibele şi alte construcţii improvizate de pe strada Mărului, iar asta s-a văzut în nenumărate comentarii postate pe reţelele de socializare. Mulţi au spus că avem un “primar curajos”, însă ar putea să îşi schimbe uşor această părere dacă merg acum pe strada Mărului. Practic, acolo nu s-a schimbat nimic, pentru că buldozerele cu care se lăudau edilii au dispărut de mult din zonă.
Aşteaptă să plece de bunăvoie
Gunoaiele, animalele lăsate libere pe drum, mirosul înţepător, praful, fumul de la diverse deşeuri arse şi gălăgia îşi au locul în continuare pe strada Mărului. Pare să fi fost o iluzie că acolo a început marea demolare şi curăţenie. Pare să ne fi înşelat administraţia locală cu hotărârea afişată de a muta de acolo oamenii stabiliţi ilegal în ultimele decenii, majoritatea veniţi din alte judeţe. Într-adevăr, au dispărut câteva colibe. Nouă, mai precis – cel puţin aceasta este informaţia pe care ne-a transmis-o Primăria. Dar cum rămâne cu celelalte 30 – 40 de construcţii ilegale din zonă? De ce au fost oprite demolările?
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, spune că cele nouă construcţii au fost demolate doar pentru că în ele nu mai locuia nimeni. Primăria le-a dărâmat ca să nu fie ocupate de alte persoane, pentru că în momentul în care cineva locuieşte într-un imobil, apar complicaţiile legale.
“Pentru început, au fost demolate doar casele abandonate. Cei care locuiseră acolo au plecat între timp și pentru a preveni ocuparea lor de alte persoane, a fost dispusă demolarea lor. Nouă case au fost demolate. Pe măsură ce vor fi eliberate altele, şi acelea vor fi demolate”, a declarat Ralu Cotrău.
Evident, rămâne întrebarea: îşi vor abandona de bunăvoie oamenii locuinţele pentru ca Primăria să le demoleze? Dacă administraţia va aştepta ca locuitorii de pe stada Mărului să plece, probabil acest lucru nu se va întâmpla ani de zile de acum înainte, iar proiectul de milioane de euro ar putea fi blocat, cu riscul ca fondurile europene obţinute să fie pierdute.
Termen depăşit
Reprezentanţii Primăriei Arad spun că legislaţia nu le permite să îi scoată cu forţa de oameni din acele construcţii, singura soluţie fiind ca acestora să le fie asigurate alte locuinţe. Se pare că o parte dintre ei vor fi mutaţi în locuinţe sociale de pe strada Tarafului, în timp ce pentru alţii se caută soluţii.
Totuşi, timpul este limitat, pentru că proiectul european care ar trebui implementat în zonă este în faza finală a licitaţiei de atribuire a lucrărilor. De altfel, în vara acestui an ar trebui să înceapă şantierul.
Proiectul de revitalizare a zonei şi de amenajare a unui spaţiu de agrement este unul vechi şi a tot fost amânat. Chiar pe tabla de informare instalată pe strada Mărului scrie că termenul de finalizare este… 31 mai 2021. Adică peste o lună, în condiţiile în care nici contractul cu antreprenorul care va realiza lucrările nu a fost semnat.
Primele demolări
Vă amintim că, în 25 martie, primarul Călin Bibarţ posta pe contul său de Facebook o filmare cu buldozerele care demolau construcţii de pe strada Mărului. În declaraţia făcută la acel moment, părea foarte ferm când spunea că este “nenegociabilă mutarea acestor oameni de aici”.
„Ne aflăm în zona Mărului. Așa cum am anunțat deja, acestea sunt construcții ilegale pe terenurile municipalității, adică ale arădenilor și așa cum spuneam, nenegociabil, ele trebuie să dispară de aici și zona să redevină a arădenilor. Va fi o zonă de agrement aici, ea arată insalubru acum. Primele șapte locuințe sunt deja puse la pământ de către societatea noastră Recons. Acolo unde cei care le ocupau au înțeles și le-au eliberat. În perioada următoare vom continua acțiunea, sper eu să fie înțelegători și să părăsească zona ocupată ilegal. Iar pe partea socială, ne păstrăm, așa cum am anunțat, disponibilitatea pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, în cadrul legal existent. Până atunci, însă, încă o dată, e nenegociabilă mutarea acestor oameni de aici. Vom avea o zonă de agrement – aici e pădurea, aici e Mureșul”, afirma Bibarţ.
Proiect cu fonduri europene
Proiectul “Revitalizarea Zonei Strada Mărului și Amenajarea ca Zonă de Agrement” are o valoare de aproximativ 4,7 milioane de euro. În zona străzii rău-famate şi pe terenul viran de lângă ar urma să fie amenajate terenuri de sport, zonă împădurită de camping, spații de joacă pentru copii, luciu de apă, piste pentru biciclete etc.
Suprafaţa vizată este de aproximativ 282.000 de metri pătrați, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de doi ani.
Trimite articolul
XDemolare nu poți ,sa oprești degajarea de fum toxic nu poți, sa oprești deversarea gunoaielor nu poți. De unde sunt veniți și cine sunt (identificare) iar nu se poate afla.Ce sa caute ilegal pe terenul altui oraș. Dacă ar face romanii așa imediat s-ar aplica legile în vigoare.
-
Botoxatul trebuie castrat la fel si slugile lui.
Bine ca cetatenii de buna cuvinta isi platesc impozitele pe cladiri sau terenuri , iar gunoaiele astea si au ridicat colibe pe terenul statului , fara nici o aprobare , fara sa plateasca un leu la stat impozit , fara sa fie deranjati de primarul pwlii , ma intreb cum plm sunt legati astia la reteaua de energie electrica ? in ce baza ia legat RENEL lu la retea ? Pe strada asta nu se plimba primarul sa filmeze pt conturile lui de socializare unde ii prosteste pe oameni cu maretele lui planuri sau realizari ?
Păi stai că nu înțeleg. Adică ei ocupă un teren abuziv care nu este a lor, construiesc ilegal colibe și nu ai voie să-i evacuezi. Păi dacă eu mă duc acuma la km 0, adică in fața primăriei și imi iau o bucată din parcul din față nu mă pot evacua de acolo ? Imi fac și o hazna acolo să fie autentica treaba.
Praf în ochi contribuabililor, Bibart un parvenit 🤮politic la fel cum sint toate cadavrele din administratie. Bani furati din buget pe diverse studii de proiecte. Între timp mai dispar citeva terenuri din prop. orasului si trec în prop. unor gunoaie politice. Curvasarie liberala dar între timp sau mai alăturat și citiva cobai din usr la lesurile in putrefactie.
Daca sunt constructii ilegale cum se face ca au retea electrica ? In fotografii se vad stalpi si circuite electrice aeriene. Incepeti cu astea. Desfiintati liniile electrice sa vedem cit mai stau acolo.
ceva ciudat…niciunul nu are forme legale acolo deci oficial nu exista locuitori …e o aberatie daca nu ai acte ca locuiesti undeva cum poti sta intr o casa…rrromania nu e o tara e o aberatie!
Păi la Metrorex de ce s-au putut darama constructiile ilegale. Aici e acelasi lucru, trebuie doar aplicat. Pentru oameni se poate gasi o solutie sa fie ajutati dpv social.
Mă, voi, de la Primaria Arad, faceti vreo treaba GÂNDITĂ COERENT și LEGAL , “cap-coadă” sau doar “spectacole și inițiative pompieristice” , fără finalitate/ sau care mai mult încurcă/ sau care depășesc cadrul legal ….???, 🤔
Cati bani a costat pista pt biciclete???? Oare chiar era necesara acolopt ca nimeni nu indrezneste sa treaca pe acolo…. cand se va face loc de agrement, acea pista va fi distrusa… asa stie sa faca romanul un lucru cu cap( de fapt era nevoie de banii alocati pt pista de biciclete care sigur a costat de trei sau patru ori mai mult decat in realitate)…interese, interese!!!
,,Casuta” de pe terenul fostei fabrici ,,Tricoul rosu” cand o demolati? E plina de boschetari care urla non-stop. Jenant pentru centrul orasului 🙁