INEU. Cinci blocuri de calcar din cele opt abandonate în Parcul Dendrologic din Ineu au prins viață în cadrul proiectului „Atelierele Construcția de la Ineu”, un proiect cultural derulat de Asociaţia Underground Festival, în parteneriat cu Primăria oraşului Ineu şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Lucrările realizate de cei cinci sculptori invitați de organizatori să schimbe soarta ponosită a blocurilor uitate în parc vor fi vernisate vineri, de la ora 12, moment în care toți vor putea vedea ce poate face arta dintr-un spațiu neglijat.
Întreg proiectul va avea parte de vernisaj în parc, dar nu se va finaliza aici, iar provocarea va fi – mai mult – reluată și la anul, ne asigură cel care a dat viață acestei inițiative, omul de cultură Ovidiu Balint.
O regenerare prin artă
Nebunia din Parcul Dendrologic de la Ineu a început pe 5 august. „Atelierele Construcţia de la Ineu” și-a propus, așa cum a insistat să sublinieze și Ovidiu Balint, „o regenerare urbană, prin intermediul culturii, a unui spaţiu public din Parcul Central al oraşului Ineu. Aici au fost abandonate opt blocuri din calcar, aduse în anii ’80 ai secolului trecut pentru o tabără de sculptură. Noi am reluat doar povestea taberelor, un drum început de mult”.
Cinci din cele opt blocuri de calcar au fost transformate pe parcursul lunii august de către cinci sculptori invitaţi să participe la tabăra de creaţie: Elena Ilash, Florin Marin, Alexandru Potecă şi studenţii Alexandru Smuczer şi Vlad Emană, tabăra de creaţie fiind precedată de o expoziţie a schiţelor de lucru ale sculptorilor.
Soclurile și plăcuțele
În zilele de dinaintea vernisajului, organizatorilor nu le-au rămas prea multe treburi de făcut decât să monteze soclurile pentru sculpturile din parc, tăblițele cu numele artiștilor și ale lucrărilor, indicatorul care anunță ce proiect a fost organizat aici și de cine a fost finanțat. La momentul la care am vizitat însă tabăra de creație, primarul Călin Abrudan ne-a destăinuit că, după finalizarea acestui proiect, întregul parc va fi amenajat astfel încât să schimbe fața centrului orașului, un oraș aflat, ce-i drept, în plin șantier.
Dar nu doar despre sculptură și despre blocurile de calcar cărora le-au dat viață cei cinci artiști invitați a fost vorba la Ineu în aceste luni și în acest proiect, ci și de literatură, pictură și fotografie.
Proiectul gândit de Ovidiu Balint a găzduit alte trei ateliere de interferenţă culturală, care și-au propus promovarea şi susţinerea taberei de creaţie a sculptorilor, dar şi implicarea directă a locuitorilor oraşului în îmbogăţirea vieţii culturale a Ineului.
Celelalte trei ateliere
A fost vorba de Atelierul de artă plastică, intitulat „Mash-up”, coordonat de Andrei Hedea, originar şi locuitor al Ineului, care și-a propus folosirea mai multor tehnici de artă plastică pentru a crea lucrări artistice împreună cu participanţii la atelierul condus de el. Atelierul s-a încheiat cu o expoziţie permanentă, care a fost vernisată tot vineri și care va fi donată Primăriei Ineu.
Cel de al doilea atelier, cel de artă fotografică, a fost coordonat de Viorel Gantner. Participanţii la acest atelier au fost inițiați în arta fotografică, abordând mai multe tehnici fotografice. Acest atelier a avut și rolul de a imortaliza clipele de creaţie ale celorlalte ateliere din cadrul proiectului. Și acest atelier s-a încheiat cu o expoziţie permanentă donată primăriei.
Cel de al treilea atelier gândit în cadrul proiectului, cel de scriere creativă, condus de criticul literar şi poeta Lucia Cuciureanu, și-a propus iniţierea participanţilor în arta scrierii și s-a încheiat cu publicarea în câteva zeci de exemplare a textelor participanţilor.
Despre ateliere, impresiile sculptorilor, textele participanților, modul în care proiectul a fost văzut de criticii de artă puteți afla însă mult mai multe accesând pagina https://www.ineuart.ro/.
Finalul nu-i aici
Finalul acestui proiect provocator pentru Ineu nu se scrie însă vineri. Ovidiu Balint ne-a destăinuit că un album cu lucrările realizate în cadrul proiectului, cu scrierile participanților, cu interviurile realizate cu sculptorii invitați, cu fotografii, opere de artă și impresiile criticilor va fi publicat cel mai probabil la final de octombrie. Și nici măcar atunci nu vom vorbi de sfârșit, pentru că omul de cultură vrea să transforme tabăra de creație într-un eveniment de tradiție la Ineu, așa că două din celelalte trei blocuri de calcarrămase încă „nedescoperite” de artiști vor fi aduse la viață într-un proiect similar gândit pentru la anul.
Pentru Ineu, cu ineuani, și pentru cetate
Al treilea bloc de calcar va fi lucrat de un artist local, un sculptor în lemn priceput și apreciat în zonă, oferind astfel șansa Ineului și locuitorilor săi de a se bucura de o lucrare 100% ineuană.
Iar arta nu va muri la Ineu nici după acest proiect, în condițiile în care Ovidiu Balint i-a propus deja primarului o serie de proiecte culturale întinse pe câțiva ani. În plus, Cetatea Ineului a intrat în reabilitare, iar orașul nu are cum să nu profite de o astfel de șansă, de neratat. Cum va fi fructificată ea și de către cine, dacă va semăna cu exemplele de succes din vecini sau va aduce a lucru arădean, vom vedea în viitor. Și ne vom uita spre Ineu ținând pumnii strânși pentru o reușită încă necunoscută Aradului.
Trimite articolul
XFrumos, jos pălăria!
Fain ! inseamna ca restul problemelor din orasul Ineu s-au rezolvat toate si au ramas de facut doar obiectele astea din piatra Bravo ! La cat mai multe !