ARAD. Elevii de clasa a VIII-a au la final de an trei opţiuni: liceul teoretic, liceul tehnologic şi şcoala profesională. Cei care vor să înveţe o meserie şi să şi obţină o bursă profesională de 200 lei pe lună pot să se înscrie în una din cele 19 clase profesionale propuse pentru anul şcolar următor.
Unde sunt clase profesionale
Elevii pot alege în municipiu pentru unităţile care propun în oferta lor educaţională clase profesionale: Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Colegiul de Protecția Mediului, Liceul „Henri Coandă”, Liceul „Francisc Neumann” (fostul textil), Liceul „Caius Iacob” (fostul CFR), Liceul „Csiky Gergely”, Colegiul Economic, Liceul Tehnologic ”Iuliu Moldovan” (fostul Forestier), Liceul UCECOM „Spiru Haret”. În județ sunt clase profesioanale la Curtici, Sântana, Chișineu Criș, Ineu și Gurahonț. În ceea ce privește specializările, cele mai multe locuri sunt pentru meseria de mecanic auto (210 locuri), frizer/coafor (56 de locuri), ospătar, bucătar, mecanic agricol, electrician de joasă tensiune, zidar, tinichigiu/vopsitor auto sau lucrător în agroturism. Obligatoriu, toate unitățile de învățământ în care se organizează învățământul profesional trebuie să aibă contracte cu firme de specialitate pentru stagiile de practică.
Înscrierea, în luna mai
Înscrierea în învățământul profesional cu durata de 3 ani are loc la sfârșitul lunii mai. Cei care doresc să opteze pentru acest tip de învățământ trebuie să ceară de la secretariatele școlilor unde învață fișa de înscriere pe care o depun apoi la școala profesională pe care o aleg. Pot opta pentru una sau două opțiuni de calificare profesională. Dacă numărul doritorilor nu este mai mare decât numărul locurilor, atunci admiterea se face pe bază de portofoliu (cu condiția să promoveze clasa a VIII-a ) și pe baza mediei de admitere (75% evaluarea națională și 25% media claselor V-VIII).
Preselecție și probă suplimentară
În cazul în care firma care vrea să susțină financiar formarea profesională a elevilor cere o preselecție a candidaților, aceasta va fi organizată de instituția de învățământ. De asemenea, în cazul în care sunt mai mulți candidați decât locuri, se organizează o probă suplimentară de admitere care reprezintă 30% din media finală. (70% media de admitere și 30% proba suplimentară). Pe 7 iunie sunt afișate rezultatele finale.
Nu intri la profesională, mergi la liceu
Cei care nu sunt admiși în învățămâmtul profesional sau cei care se răzgândesc pot să participe la admiterea în liceu organizată în luna iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!