Castelul de la Macea şi-a deschis marţi porţile pentru o nouă manifestare ştiinţifică şi de data aceasta organizată de Facultatea de Informatică a UVVG. Este vorba de cea de-a doua ediţie a Şcolii de vară „Informatica la Castel”, care se desfăşoară în perioada 7-11 septembrie 2010.
La deschiderea şcolii de vară au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Ioan mercea, primarul comunei Macea, conf. univ. dr. Antoanela Naaji, decan al Facultăţii de Informatică, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cadre didactice universitare din Arad, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Tg. Mureş, Bacău, Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca.
Continuând seria de seminarii intitulate „Linux şi Mediile Virtuale de instruire” (începute din 2003), într-un cadru mai puţin obişnuit pentru o manifestare de informatică, în frumosul Castel Macea, proprietatea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi Grădina botanică de la Macea, şcoala de vară caută să promoveze în rândul participanţilor şi în învăţământul românesc ideile, valorile şi proiectele cuprinse în sintagma FOSS – Free Open Source Software (programe de calculator libere, cu sursele accesibile), alături de aplicaţiile specifice instruirii la distanţă, în reţeaua de calculatoare.
Programul şcolii de vară include sesiuni ştiinţifice pe teme actuale de informatică şi instruire în reţea, mese rotunde şi laboratoare – sesiuni demonstrative de instalare, configurare, acomodare cu sisteme de operare şi produse program din categoria FOSS.
Printre temele prezentate se numără: Proiecte open source, Medii virtuale de instruire, Resurse educaţionale deschise, Etică şi infracţionalitate pe Internet, Utilizarea soluţiilor open source în educaţie, instituţii publice şi firme, Imagistica FOSS – GIMP, Reţelistică FOSS, Securitatea sistemelor şi reţelelor şi multe altele. Pe lângă acestea vor avea loc mese rotunde cu teme ca: Proiecte open-source indigene, Modalităţi de promovare a soluţiilor open source în România, Probleme de localizare in limba română, etc. Şcoala de vară va fi dedicată şi unor activităţi recreative, cu scop educaţional, cum ar fi concursului de fotografie şi prelucrări grafice.
Ca şi în anii precedenţi, colaborează şi participă membri ArLUG (grupul de utilizatori Linux din Arad), precum şi reprezentanţii Facultăţii de Informatică de la Universitatea Al. I Cuza din Iaşi.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” ne-a declarat: „Programul şcolii de vară, care începe astăzi include sesiuni ştiinţifice pe teme actuale de informatică şi instruire în reţea, mese rotunde şi laboratoare, sesiuni demonstrative de instalare, configurare, acomodare cu sistemele de operare şi produsele program din categoria FOSS, inclusiv din cele destinate dispozitivelor mobile. Evident, a fost rezervat şi timp pentru discuţii libere, fiind anunţată chiar şi o competiţie fotografică.
Ca instituţie organizatoare şi gazdă, în numele Senatului universitar şi al Consiliului Facultăţii de Informatică, mulţumim călduros pentru susţinerea entuziastă şi participarea constantă, colegilor de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, dorindu-vă tuturor ca aceste zile, aici la Castelul Macea, să constituie un sejur cât mai plăcut, rodnic în plan profesional şi un reper în activitatea viitoare”.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!