Săptămâna trecută, activităţile propuse în cadrul Şcolii de vară au antrenat elevii în drumeţii, jocuri, dar şi mici sezători în care au readus la viaţă obiceiurile şi tradiţiile locale.
Una dintre activităţile relevante este „Şi eu sunt arădean” şi a fost consemnată de eleva Darina Leţu din clasa a VII-a A. Organizatorii, prof. Vlaicu Aurica, prof. Maliţa Cornelia şi prof. Crişan Anca, au gândit acest demers în scopul familiarizării elevilor cu obiectivele reprezentative pentru oraşul nostru. Iată cum Darina îşi poate completa, împreună cu ceilalţi participanţi, câteva pagini frumoase din „Jurnalul” vacanţei de vară:
„Din multele locuri frumoase ale oraşului, noi, elevii şi cadrele didactice am ales câteva pe care să le vizităm.
În prima zi am văzut cele trei poduri care trec râul Mureş şi am învăţat câte ceva despre fiecare. În a doua zi am vizitat Turnul de Apă. Acolo era amenajată, la fiecare etaj, câte o expoziţie, de artă, de obiecte folosite de om pentru a bea apă şi pentru a igiena proprie (ulcioare, căzi de baie, căzi de spălat haine), de obiecte ale pompierilor şi bazinul în care era apa. În a treia zi am mers până la C.E.T. unde am aflat lucruri interesante atât despre crearea energiei termice şi a energiei electrice, cât şi despre demineralizarea apei. Mi s-au părut deosebite «întrerupătoarele» cât o cameră şi panourile pline cu butoane. În ziua patra am luat-o pe jos de la şcoală până pe malul Mureşului, în zona sălii Polivalente şi apoi până la Lacul Pădurice, care în ultimii ani a fost reamenajat, astfel încât poate găzdui elegante spectacole în aer liber.
Săptămâna s-a încheiat cu o sesiune de fotografii şi înmânarea diplomelor. După toate obiectivele pe care le-am vizitat mă simt mândră că că sunt arădeancă!”
O altă activitate a fost „Folclor, tradiţie şi identitate arădeană” organizată de prof. Ştiop Nicoleta şi prof. Musca Florica. Aceasta a vizat iniţierea elevilor în dansurile populare româneşti. Sub acest generic s-a urmărit însuşirea de către elevii participanţi atât a unor aspecte teoretice (de exemplu: prezentarea tradiţiilor din Ţara Zărandului, specificul dansurilor populare, al manifestărilor culturale, al costumelor specifice zonei noastre) precum şi însuşirea pasului de bază caracteristic dansurilor din zona Crişului Alb.
Elevii claselor Preg. C, I C, a IV-a A şi a V-a A, au fost îndrumaţi în exersarea pasului de bază de către colegele lor, Igreţ Claudia şi Maruşca Laura din clasa a IV-a A, care la rândul lor au fost instruite de dl. Gelu Roman. Aceste eleve fac parte din formaţia de dansuri populare „Mărţişorul” a şcolii. Doamnele profesoare au fost uimite de seriozitatea şi perseverenţa de care au dat dovadă, iar atmosfera creată i-a introdus pe toţi în lumea fascinantă a satului de odinioară.
Şcoala continuă
Activităţile Şcolii de vară îi aşteaptă pe copii şi în această săptămâna la Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!