În cadrul unei conferinţe de presă, secretarul executiv al PNL Arad, Călin Abrudan, s-a referit la situaţia şcolii din satul Chereluş, comuna Şicula. Abrudan acuză Primăria de o serie de ilegalităţi : au fost demarate lucrări fără acoperire în buget, nu s-a făcut licitaţie, iar în caietul de sarcini erau trecute lucrări deja efectuate. Pe scurt, acoperişul şcolii a fost dat jos, pentru înlocuirea lui fiind calculate costuri de 20 miliarde de lei vechi, mai mult, spune Abrudan, decât a costat o şcoală de la Ineu, construită din temelii.Lucrările, spune el, sunt efectuate de către o firmă din Arad, care nu a participat la licitaţie, mai exact la cele două licitaţii amânate. La ora actuală, acoperişul fiind dezafectat, apa de ploaie se scurge prin tavane, direct în sălile de clasă, care, recent, au fost dotate inclusiv cu calcuratoare.
Surprize, licitaţii, fonduri
Primarul comunei Şicula, Aurel Radiţa, a răspuns, punct cu punct, tuturor acuzelor. În primul rând, schimbarea acoperişului este cuprinsă într-un program de reabilitare, fiind necesară, conform unei expertize din 2005, reactualizată în 2009. Toată documentaţia, până la faza avizelor de execuţie există, numai că, după ce a fost dezafectat acoperişul, s-au constatat o mulţime de vicii ascunse, care au dus la necesitatea schimbării totale a caietului de sarcini. Faţă de caietul de sarcini iniţial au apărut în plus : refacerea şarpantei, înlocuirea ţiglelor, reabilitarea instalaţiei electrice, construirea unor tavane noi, centuri de beton, ba chiar şi subzidiri.
Din această cauză, două runde de licitaţii au fost anulate, urmând ca licitaţia să se facă după definitivarea noului caiet de sarcini. Până atunci, nu se mai lucrează acolo.Deja, spune, Radiţa, şi-au anunţat participarea şapte firme.
Costul va fi mai mic
Cât despre costul vehiculat, 20 de miliarde de lei vechi, primarul spune că, în realitate, conform studiului de fezabilitate, întocmit de către specialişti, este vorba de 17 miliarde, însă, după licitaţie, costul final va fi mult mai mic, iar banii necesari sunt deja prevăzuţi, din trei surse : bugetul local, CJA şi Ministerul Educaţiei. Radiţa a ţinut să mai adauge faptul că „denigratorii” lui au spus că elevii stau în ploaie, lucru total fals, deoarece procesul şcolar decurge normal, fiind amenajate clasele la Căminul Cultural. Dacă totul decurge conform calculelor, spune Radiţa, şcoala va fi gata la sfârşitul anului. Cu toate acestea, chiar dacă primarul a avut răspunsuri la acuze, nu putem să nu ne întrebăm ce gospodar este acela care dă jos de pe casă acoperişul, fără să fie sigur că de a doua zi se va apuca de cel nou ?
S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!