Întârzieri în desemnarea prin licitație a firmelor care furnizează produsele. Aceasta este justificarea autorităţilor arădene care nu împart nici acum în unităţile şcolare lapte şi corn la elevi.
Programul „Lapte și corn” nu a fost lansat în acest an școlar, în Arad, iar tot mai mulți copii proveniți din medii defavorizate își întreabă profesorii când primesc gustarea. Se întâmplă mai ales în școli cu mulți copii proveniți din familii cu greutăți, precum cele de la sate sau la Școala Gimnazială „Ștefan Cicio-Pop” Arad, unde mulți dintre elevi sunt romi. Pentru unii, această gustare reprezintă o masă importantă a zilei.
Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Arad, organism responsabil cu derularea programului în județ, dau vina pe schimbările legislative care au întârziat procedurile de stabilire a furnizorilor prin licitație publică. Aceeași problemă era invocată de către șeful CJ, Iustin Cionca, la începutul lunii septembrie, când prevedea întârzieri în aplicarea programului, însă atunci ne dădea asigurări ferme că laptele și cornurile vor ajunge în școli la mijlocul lunii octombrie. A mai trecut o lună și vor mai trece câteva săptămâni până când copiii vor primi gustările.
”Consiliul Judeţean Arad a iniţiat procedura privind programul în data de 25.05.2016. În condiţiile în care ordonanţa 98/2016 a intrat în vigoare în data de 26.05.2016, dosarul procedurii a fost retras, pentru a fi corelat cu noile cerinţe legislative. Procedura a fost demarată din nou în data de 13.06.2016, documentaţia a fost întocmită şi apoi depusă la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru validare, care în 19 august (pentru produsele de panificaţie), respectiv în 23 august (pentru produsele lactate) a respins ambele documentaţii de atribuire. Din nou s-au retransmis ambele documentaţii, modificate conform solicitărilor Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice. Instituţia respectivă a acceptat documentaţiile, în 25 august pentru produsele de panificaţie şi în 31 august pentru produsele lactate”, ne-au răspuns, luni, reprezentanții Biroului de presă al CJ Arad.
Nu s-au înghesuit la licitații
Anunţurile privind participarea la licitaţii au fost publicate pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) în 27 august, respectiv 1 septembrie, iar SEAP a fixat termenul limită de depunere a ofertelor abia pentru 4 octombrie şi 7 octombrie, la o lună de la începerea şcolii.
La licitaţia pentru distribuirea laptelui a participat un singur ofertant, urmând a se semna contractul. La cornuri, au fost înscrişi patru operatori economici pentru fiecare din cele patru zone de distribuție din județ. După finalizarea procedurii, urmează o perioadă de 11 zile în care participanții pot depune contestații, după care se vor semna contractele.
Măsură fără efect
În acest an, județul a fost împărțit în patru zone de distribuție, astfel că au fost organizate opt licitații, patru pentru produsele de panificație și patru pentru produsele lactate. În anii anteriori, câte un singur distribuitor era stabilit pentru tot județul, dar distanțele mari pe care trebuiau transportate produsele îi descurajau pe producătorii locali, care nu se prezentau la licitații, astfel că s-a decis împărțirea județului. Fără efect, după cum s-a constatat, pentru că prea puține firme s-au arătat interesate de program.
42.936 de copii
În Arad ar trebui să beneficieze de programul ”Lapte și corn” 42.936 de copii, iar suma alocată din bugetul județean pentru produsele lactate este de 5,2 milioane de lei, în timp ce pentru produsele de panificație a fost alocată suma de 2,5 milioane de lei, fără TVA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!