A fost dată afară din şcoală de câţiva ani dar continuă să-şi hărţuiască colegii. Scrisori, afişe, felicitări cu mesaj macabru, vizite inopinate în şcoală, toate cu un singur scop: acela de a-şi defăima colegii, de a le aduce injurii şi a-i acuza de acte făptuite doar în imaginaţia ei. Totul se întâmplă la o şcoală din municipiu, Şcoal Generală nr. 22 „Caius Iacob”. Fostei învăţătoare, Lenuţa Bistran un dascăl eminent la începutul carierei, i-a fost interzis de doi ani să mai predea la clasă, după ce comportamentul ei a devenit mult prea periculos pentru cei pe care ar fi trebuit să-i educe, să-i înveţe.
În tot acest timp a făcut tot ceea ce a putut pentru ca viaţa câtorva profesori din şcoală să devină un calvar. Neputincioşi în faţa unei asemenea îndârjiri, conducerea şcolii şi profesorii de acolo solicită ajutorul organelor competente care să facă ceva pentru a o ţine departe de ei pe fosta profesoară. Au ajuns la capătul răbdării mai ales că mesajele sau instigările la crimă de genul „Omorâţi-l pe director …” au început să fie răspândite şi prin cartier şi chiar pe la biserică.
Neputincioşi în faţa unei asemenea îndărjiri, conducerea şcolii şi profesorii de acolo solicită ajutorul organelor competente care să facă ceva pentru a o ţine departe de ei pe fosta profesoară. Căci nu e uşor să găseşti afişe la intrarea în şcoală în care directorul este numit criminal de copii iar profesorii sunt proxeneţi. Aceleaşi mesaje sunt lipite şi la blocurile unde locuiesc cei vizaţi sau le primesc prin poştă. Atunci când ameninţările şi blestemele se răsfrâng şi asupra familiilor acestora, copii, soţie, nepoţi, situaţia e tot mai greu de suportat. Şi nimeni nu îi poate apăra împotriva acestei permanente hărţuiri psihice. Nici măcar în acte, căci, în mod paradoxal este încă titularul şcolii, e drept,cu activitatea suspendată pentru că nici un medic de medicina muncii nu vrea să îi dea calificativul definitiv: inapt pentru profesia de dascăl. Singurul care ar permite desfacerea contractului de muncă şi ar transforma postul într-unul vacant, titularizabil.
Problema se pasează
Am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al IPJ Arad, Ovidiu Liber, care a precizat că nu este chiar problema poliţiei. Cel mult cei afectaţi pot depune o plângere împotriva profesoarei. Pe numele ei a fost însă depusă şi o plângere care s-a finalizat doar cu o amendă contravenţională pentru fostul dascăl. Ceea ce nu a schimbat cu nimic situaţia. O altă variantă ar fi solicitarea unui ordin de restricţie pe numele dascălului, cerere care trebuie înaintată Judecătorie Arad. Indiferent care ar fi soluţia, situaţia trebuie însă rezolvată pentru că teroarea la care sunt supuşi cei de la Generală 22 se răsfrânge aupra demnităţii acelor profesori dar şi asupra imaginii instituţiei de învăţământ. În momentul în care aceste mesaje pot ajunge şi sub ochii elevilor, nu mai e vorba doar de un conflict personal, o atingere adusă demnităţii umane ci şi un atac la adresa celor care învaţă aici.
Dosariada
De-a lungul anilor la şcoala din Micălaca s-au strâns dosare întregi cu diverse mesaje ale fostei profesoare, au primit vizita diferitelor instituţii din cauza reclamaţiilor pe care dascălul le-a făcut, au fost consemnate procese verbale ale unor episoade mai violente şi povestea continuă… Toţi aşteaptă ca acest episod din viaţa unei şcoli, de altfel liniştite şi bine cotată în mediul preuniveristar arădean să ia sfârşit.
Prezenta la scoala va fi bifata cu cartela
Citiți principiile noastre de moderare aici!