ARAD. 35 de minute despre sediul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Arad, peste 30 de minute despre planul de şcolarizare, alte minute bune despre hotărârea privind fântâna arteziană de pe Mureş considerată ilegală de Prefectură, câteva minute despre regulamentul CLM şi dictatură, încă un discurs de final al edilului local şi tot nici o concluzie. Totuşi, aleşii locali şi executivul demonstrează că au rezistenţă pe subiectele cu pricina şi că, indiferent cât de multe vorbesc pe temă, tot mai e loc de câteva cuvinte, mai ales când presa e de faţă. Căci, în mare măsură, desigur, războaiele sunt unele politice.
Şedinţa de consiliu local de joi a fost totuşi una atipică, căci nimeni nu a ridicat tonul vocii şi, deşi opiniile au fost total divergente, de vorbit s-a vorbit pe un ton uman. La vot, însă, lucrurile au stat cu totul altfel. Atât de diferit faţă de obicei, încât secretarul Primăriei, Lilioara Stepănescu, a ţinut, probabil pentru prima dată în CLM, să le explice aleşilor Opoziţiei ce înseamnă abţinerile de la vot şi care sunt repercusiunile unei astfel de poziţii, care îi pot duce în tribunale. O explicaţie care i-a speriat pe aleşii USL, deşi, cel puţin la început, aceştia păreau decişi şi i-au propus secretarului CLM să termine cu ameninţările. Maşina de vot a USL s-a defectat, însă, după explicaţiile date pe voturile cu abţineri şi de la un şir de proiecte asupra cărora s-au abţinut iar acestea nu au trecut de consiliu (şase la număr), s-a ajuns, după intervenţie, doar la două abţineri din opt. Semn că ameninţarea, pe lege sau nu, tot mai ţine în CLM.
Un moft
Deşi s-a discutat la greu despre mutarea Școlii Generale nr. 1 în sediul Poliţiei de Frontieră şi despre mutarea acesteia din urmă în fostul sediu al Jandarmeriei de pe Bodrogului, toţi aleşii au votat proiectul prin care imobilul de pe Bodrogului urmează să fie transferat Ministerului Afacerilor Interne. Un vot dat degeaba, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile făcute anterior votului de consilieri şi primar. Pentru că în timp ce aleşii USL susţineau că superiorii din Oradea ai poliţiştilor de frontieră din Arad au transmis deja că nici nu vor să audă de mutarea de pe strada Mărăşeşti, edilul susţine că pe când ar fi posibilă mutarea şcolii în clădirea de pe Mărăşeşti, adică în doi – trei ani, oricum Poliţia de Frontieră nu va mai exista, dar că acum a fost satisfăcut ultimul moft al Prefecturii Arad. Discuţiile pe această temă au fost lungi, dar, dacă vă captează încă atenţia, promitem să revenim asupra lor.
Şi o dezbatere
Aşa cum o vom face asupra unui alt subiect discutat în CLM: reţeaua unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Subiect care i-a dat ocazia primarului să poarte în public un război cu inspectorul şcolar general, pe tema indiferenţei pe care ISJ a manifestat-o faţă de Primărie la elaborarea reţelei şcolare, deşi CLM are un cuvânt de spus în problemă iar urmările pot afecta un întreg oraş. O discuţie, gen dezbatere publică, cu multe argumente de ambele părţi şi cu cuvinte grele dar nu jignitoare. La final, toţi au votat, ca şi în cazul imobilului de mai sus, proiectul privind reţeaua şcolară. Şi, tot ca şi în cazul de mai sus, deşi cu siguranţă nu se va ajunge nicăieri, subiectul va mai fi mult şi bine discutat. Deci vom reveni.
Pe la tribunal
S-a discutat, cum sigur v-aţi aşteptat şi dvs., şi despre fântâna arteziană. Şi astfel am aflat că, în timp ce consilierii USL ar vrea să urmeze paşii clasici care curg de la sesizarea de nelegalitate făcute de Prefectură pe hotărârea care face referire la fântână (în viitorul CLM să fie prezentat un proiect cu punctul de vedere al secretarului CLM, alături de referatul de nelegalitate al Prefecturii), primarul se gândeşte deja la judecată şi nu are de gând să iniţieze în nume propriu un proiect care să atace în vreun fel hotărârea votată.
S-a mai vorbit şi de CET şi gigacalorie, de proiectele care au căzut la vot (toate cele privind neexercitarea dreptului de preemţiune, patru la număr, un proiect de dezlipire a unui imobil şi o modificare a inventarului bunurilor din domeniul public) şi despre dictatură.
A solicitat evacuarea
În pofida poziţiilor beligerante pe care le-au ocupat aleşii USL, de o parte, şi primarul Falcă, de cealaltă, şedinţa a curs fără acuze grave. O singură abatere de la relativa eleganţă a dezbaterilor s-a petrecut chiar la început, când Ionel Ciupe a vorbit peste primar iar acesta din urmă a solicitat evacuarea consilierului. „Aşa o să ne evacuaţi pe toţi”, a fost de părere Ghilinţă, însă de evacuat nu a fost evacuat nimeni. Ciupe a revenit asupra incidentului la punctul Diverse, pentru a demonstra că edilul nu-i respectă pe aleşi. Despre respect a vorbit şi primarul, care a considerat că nu este respectat de consilieri, şi tot despre respect se va vorbi mult şi bine în CLM. Aşa că şi pe acest subiect vom reveni.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!