ARAD. Atunci când s-a ivit momentul și ocazia de a participa la diverse activități educaționale, prof. Ovidiu Toderici a răspuns „prezent!” De curând a avut marele noroc de a observa, timp de câteva zile, ce înseamnă școală-educație-cultură, dar în primul rând viață, la mii de kilometrii de Arad. Mai exact, în urma aplicației realizate pentru schimburi culturale cu Asia de Sud-Est, prin ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), a avut ocazia să participe la activități educaționale în Colegiul Bukit Secondary School – Kuala Lumpur (Malaezia) și Kohpanye School (Thailanda), alături de 20 de cadre didactice din 15 țări.
„Ideea contactului cu sistemul educațional asiatic mi-a provocat de dorința de a a îmbina utilului cu plăcutul – ne mărturisește prof. Toderici. Ne-am împărtășit informații, am schimbat idei, ne-am prezentat cultura, tradițiile și diverse obiceiuri și am intrat în contact cu arta, obiceiurile, modul de viață, alimentația localnicilor, etc.”
Cum se face școală acolo?
„Sistemele educaționale malaezian și thailandez seamănă cu cele europeane – ne-a răspuns prof. Ovidiu Toderici. Există unități educaționale finanțate de stat dar și unități de învățământ private, unele dintre acestea înființate de diverse instituții sau state europene. Învățământul până la vârsta de 16-17 ani este obligatoriu, după care, pentru cei care doresc și pot să-și continue studiile, se bazează pe specializări din domeniul managementului alimentar – turistic – economic – arte culinare, etc.
Malaezia oferă unele dintre cele mai bune oportunităţi de studiu din Asia de Sud-Est. Educaţia reprezintă unul din scopurile naţionale ale ţării. În Malaezia există facilităţi educaţionale foarte bune. De exemplu, programe universitare de cea mai bună calitate se pot găsi în oraşe precum Kuala Lumpur, Bangi sau Serdang. Tinerii pot alege dintr-o varietate largă.
În Thailanda, educația, considerată elementul-cheie al siguranței și dezvoltării naționale, s-a aflat exclusiv în mâinile călugărilor budiști până în secolul XIX. Mănăstirile budiste (numite wats) au înființat școli pe domeniile lor, iar călugării, pe lângă îndatoririle lor religioase, le predau tinerilor localnici cititul, scrisul, aritmetica, precum și alte materii. În prezent există peste 30.000 de temple răspândite pe teritoriul celor 73 de provincii thailandeze. În Thailanda modernă școlile sunt de stat, însă multe dintre ele se găsesc încă în incinta mănăstirilor”.
Indiferent de limbă
Prof. Toderici concluzionează că a „putut observa că indiferent de ceea ce viața oferă, de spațiul în care trăim, de problemele cu care ne confruntăm, de oamenii cu care intrăm în contact, de zilele frumoase sau mai puțin plăcute, Omul-profesor-pedagog este același indiferent de limbă”.
Citat: „Profesor-preaphasar sau satragean, sună la fel de frumos, indiferent de limbă sau dialect” (Ovidiu Toderici)
Citiți principiile noastre de moderare aici!