Fierbere mare în Nadăş, cu o zi înainte de începerea anului şcolar. Părinţii celor 40 de elevi din clasele V-VIII nu vor să-şi trimită copii la şcoala din Tauţ şi au decis ieri, în urma unei şedinţe la care a participat unul dintre consilierii locali, Nicolae Rad şi primarul comunei, Gheorghe Pleş, că nici unul din cei 40 de elevi nu vor pleca spre şcoala din centrul de comună. Încă din momentul aflării veştii privind desfiinţarea ciclului gimnazial, părinţii au făcut mai multe demersuri la instituţiile judeţene, la minister şi au solicitat revenirea asupra deciziei, însă nimeni nu a luat în considerare opinia lor.
Hotărâre fără acoperire
Decizia nu are nici o justificare suficientă pentru cei din sat. „Şcoala a fost reabilitată, avem grupuri sanitare noi, cu apă curentă, s-au investit o grămadă de bani în această clădire şi acum trebuie să ne trimitem copii la Tauţ. Aici au şi internet, avem şi calculatoare. Nu e vorba de un copil, doi, sunt 40 de elevi care au învăţat şi, sperăm noi, vor învăţa aici” spune Alexandru Popa, unul dintre părinţi. Mai mult, dacă în primăvară li s-a spus că li se va asigura, gratuit, transportul pentru cei 11 km, acum lucrurile s-au schimbat radical. Primăria a închiriat un autobus contra sumei lunare, conform declaraţiilor consilierului Rad, de 5000 lei (50 milioane lei vechi) iar părinţii sunt obligaţi să plătească un abonament de 80 lei pe lună. „Autobusul arată jalnic, l-am văzut şi nu se poate ca copiii să meargă cu el zilnic la şcoală, mai ales ca vine frigul. Este strigător la cer să pui la dispoziţia celor 40 de elevi un asemenea mijloc de transport şi să-i mai pui să şi plătească pentru el ”, declară consilierul, după ce a inspectat autobusul închiriat.
Şcoala să rămână în sat
Părinţii copiilor sunt decişi să nu-i lase pe cei mici la şcoală, nici astăzi, nici în zilele următoare. „Unde e economia făcută. Salariul persoanelor disponibilizate nu face cât autobusul. Gandiţi-vă că suntem familii cu doi sau trei copii la şcoală, unde lucrează un singur părinte sau nici unul. De unde au bani să plătească. De ce să se desfiinţeze o şcoală la care a pus umărul comunitatea locală pentru că nu au bani pentru cadrele didactice, dar pentru alte lucruri au”, se întreabă cu nedumerire Alexandru Popa.
Nu vrem desfiinţarea
Consilerul local Rad spune că în şedinta CLM nu a fost votată niciodată propunerea de desfiinţare a şcolii cu clasele I-VIII din Nadăş. Decizia însă a fost luată iar părinţii s-au văzut în faţa faptului împlinit.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!