Arad. Mai mulți părinți nemulțumiți de întoarcerea bruscă a copiilor la școala cu prezență fizică, la o incidență a cazurilor de Covid care depășește 7 cazuri la mie, au decis să lanseze o petiție prin care solicită școală online pentru cei vulnerabili: „Nu este normal ca acei copii cu vulnerabilități să fie obligați să fie expuși la riscuri în condițiile în care rata de infectare depășeste 7 la mia de locuitori! Am avut stare de urgență la 2 la mie! Cine își asumă personal așa ceva?”, spun inițiatorii petiției.
Ce solicită
“Preşcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.
Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticaţi cu afecţiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecţiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficienţe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală, chiar dacă sunt vaccinaţi cu schema completă.
Preşcolarii/Elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecţiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecţiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficienţe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală, chiar dacă sunt vaccinaţi cu schema completă.
Pentru preşcolarii/elevii menţionaţi, conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional, inclusiv online până la finalul anului școlar 2021-2022”, este conținutul petiției.
De ce este important?
Iată și cum justifică inițiatorii promovarea acestei petiții: „Este important pentru evitarea punerii în pericol a persoanelor cu vulnerabilități. Nu cred că își dorește nimeni să fie puse vieți omenești în pericol și în suferință. Aceste persoane suferă din cauza afecțiunilor pe care le au zilnic. Nu cred că este necesar să fie puși în situații și mai grave sau ireparabile. În viață cea mai importantă este SĂNĂTATEA. Orice se poate recupera, dar aceasta nu, mai ales având în vedere contextul actual (haotic, lăsat la întâmplare într-o pandemie încă nefinalizată!)”
Cei care doresc să se alăture demersului pot semna această petiție accesând următorul link:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/scoala-online-pentru-cei-vulnerabili
Citiți principiile noastre de moderare aici!