ARAD. Ne ducem sau nu copilul la școală? Va fi școala un mediu sigur? Continuăm orele de acasă și cum mai poate socializa copilul? Cum vor arăta clasele și cu ce ne echipăm copilul atunci când îl trimitem la școală? Sunt întrebările acestor zile premergătoare începutului de an școlar, întrebări pe care și le pun părinții și la care am căutat răspunsuri vorbind cu inspectorul școlar general Marius Göndor. Am aflat că există trei scenarii principale și încă vreo două combinate, că toate deciziile se vor lua la nivel de școală și chiar clasă, iar colaborarea între părinți – școală este extrem de importantă în gestionarea acestui nou început de an școlar.
„Unitățile de învățământ și-au stabilit prin consiliile de administrație scenariul pe care îl vor parcurge. Teoretic, fiecare școală își anunță copiii, prin diriginți și învățători. Școala începe în 14 septembrie pe mai multe scenarii: verde, galben și roșu. Verde înseamnă că toată lumea vine la școală, cu distanțare de 1 metru, cu circuite de parcurgere a coridoarelor, intrări și ieșiri, și cu mască. Scenariul galben este aproximativ la fel doar că acele clase care nu sunt terminale vor fi jumătate de elevi în clasă, jumătate acasă, iar lecția se transmite online în timp real. Iar scenariul roșu este scenariul în care toată școala face online”, ne-a explicat Marius Göndör.
Cum s-a ajuns la unul dintre cele trei scenarii – verde, galben sau roșu? Unitățile de învățământ au luat în calcul trei chestiuni: incidența numărului de îmbolnăviri în ultimele 14 zile la numărul de locuitori, infrastructura școlii și resursele – materiale și umane. „Aceste scenarii nu sunt niște șabloane ele pot fi combinate”, a subliniat Marius Göndör.
Avizate de DSP și CJSU
Inspectorul a continuat: „În data de 7 am primit de la Direcția de Sănătate Publică incidența îmbolnăvirilor, școlile au ajuns la următoarea concluzie prin hotărârile luate de consiliile de administrație și transmise Inspectoratului Școlar: 113 școli au stabilit scenariul verde, cu școală față în față, 29 sunt cu scenariul galben, 11 sunt cu scenariul combinat între verde și galben, 5 școli sunt cu scenariul roșu și o singură școală are combinat scenariul galben cu cel roșu – acolo unde sunt oameni maturi și orele de după-masă, cele de seral se vor face online. Aceste decizii luate de școli au fost avizate de Inspectoratul Școlar Județean și de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – inclusiv DSP. Așadar, fiecare școală va începe cursurile de luni, după scenariul stabilit și anunțat către elevi”.
Pe schimburi
Totuși, aceste scenarii sunt doar orientative, ele putând fi modificate și adaptate capacității fiecărei școli. „Scenariul verde se poate stabili pe schimburi, în funcție de capacitatea unității de învățământ. Dar, luni copiii trebuie să meargă la școală așa cum au fost anunțați și mai apoi vor fi anunțați ce se întâmplă, cel puțin pe săptămâna viitoare. Evoluția situației este una dinamică, în cele din urmă modul în care se vor face schimburile, de la 8 sau de la 11, va depinde de decizia școlii și a clasei în cauză. Trebuie să înțelegem că există o autonomie până la nivelul clasei”, a mai precizat Göndör.
Triajul de acasă și intrarea în școală
Și dacă școala va începe, așa cum se știe în acest moment, cum se va desfășura primirea elevilor? Cine îi va verifica și ce rol au părinții în triajul copiilor? Marius Göndör a creionat modul în care se va intra în unitățile școlare, dar și cum se vor putea mișca elevii în timpul pauzelor: „Triajul epidemiologic nu va fi sub forma celui de la examenele naționale, adică nimeni nu îi va lua temperatura copilului când intră în școală, cel puțin pentru simplul motiv că dacă ne apucăm să luăm temperatura într-o școală cu 1.500 de copii, numai asta vom face toată ziua, nu mai face școală deloc. Însă, conform ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației, triajul este lăsat în sarcina părintelui. Fac apel către toți părinții ca înainte de a duce copilul la școală să le ia temperatura, să cerceteze starea de sănătate a copilului. Dacă există suspiciuni sau simptome, îi rog să nu îi trimită la școală, ci să ia imediat legătură cu medicul de familie. Acest lucru se va întâmpla și dacă aceste simptome sau suspiciuni apar în timpul orelor. Vreau să îi asigur pe toți părinții că primul telefon, în prima secundă, va fi către familie, nu către altcineva. În ceea ce privește intrarea în școală, școlile vor avea mai multe intrări pentru a se evita pe cât posibil aglomerația. De asemenea, îi rog pe părinți să înțeleagă că pentru binele copiilor lor nu li se va permite accesul în școală. Este extrem de important să evităm orice fel de aglomerație în școală: pauzele vor fi decalate, ieșirea în curte va fi decalată, circulația se va face pe circuite bine-stabilite. Tocmai de aceea vin cu rugămintea ca fără a crea panică printre copii, transmițându-le încrederea față de școală, părintii să îi roage să păstreze regulile și să ajute cadrele didactice pentru a putea elimina pe cât posibil aglomerația”.
Cu mască și dezinfectant
În ceea ce privește echiparea școlarilor, Göndör a precizat că, dacă va dori, elevul poate avea o sticluță cu dezinfectant, iar masca este obligatorie. „Școala va avea și un stoc de măști pentru cazuri deosebite”, a mai punctat Gondor.
Apel la calm
În final, inspectorul școlar general a subliniat: „Aș vrea să îi îndemn pe toți cei care fac parte din actul educațional – elevi, părinți, cadre didactice, la calm, solidaritate și empatie, să participe la aceste activități inedite pe care nu le-am trăit niciunul dintre noi. Pentru părinți aș vrea să îi rog să nu transmită temerile justificate ale lor legate de sănătatea copiilor, care sunt normale și eu sunt părinte și am aceste temeri, dar nu trebuie transmise copiilor. Cred că lucrurile se pot desfășura bine dacă vom avea cu toții calm și claritate”.
„Am interzis cumpărarea a tot felul de aparate!”
Marius Göndör a transmis un mesaj extrem de clar în ceea ce privește dotarea școlilor, dar și intenția unora de a achiziționa „tot felul de aparate”.
„Școlile sunt pregătite cu dezinfectant. Toate au cel puțin pentru o lună dezinfectant, soluții de igienă, prosoape de hârtie. Am interzis cumpărarea a tot felul de aparate care circulă pe internet: purificatoare de aer, lămpi ultraviolete, niciun asemenea instrument nu va fi folosit în școală, decât cu avizul DSP! Îi rog pe părinți și cadrele didactice să se abțină de la orice fel de asemenea cumpărături. Niciun obiect fără acordul DSP nu poate intra!”
Trimite articolul
XIncredibil domnule inspector. Fiecare face ce îl taie capul. Noi ieri am fost anunțați că nu vor avea copiii voie in curte in pauze, nu vor avea voie nici măcar în clasă să socializeze cu colege, ci fiecare în banca lui. Dacă îi curge nasul va fi anunțat DSPul. Nu au voie copiii din aceeași clasă să folosească aceeași cariocă de scis pe tablă, dar pot să folosi împreună cu restul școlii toaletele care se vor dezinfecta cel mult o dată pe zi. Și nici nu ai voie să instalezi lămpi cu ultraviolete în toalete. Oameni fără cap. Oare inspectorul știe tot ce li se spune părinților.
Fiecare face ce vrea. Haos total. se cer bani pentru suplimentare numar femei de serviciu. In zonele verzi clasa a 8-a si a 12-a este adusa alternativ cu on-line la unele scoli, desi ministra a spus altceva. Salariile de sefi sunt foarte bune, dar trebuie sa si faci ceva pentru ele, nu sa-i lasi pe ceilalti sa faca ce vor. asta inseamna sa creezi intentionat anarhie si haos. Si domnii sefi, nu uitati ca cei pe care ii aruncati in haos de luni (elevii) sunt cei care va vor platii pensia (daca nu vor emigra sa scape de haos).
Incompetenta crasa!
Haos a fost oricum, acum va fi dezastru.
Sali de clasa insalubre, prea mici pentru cati elevi sunt, toalete fara sapun, curatenie dupa modelul “plimbam mopul si carpa”, directori inconstienti, etc.
Probabil din octombrie totul va fi online, la cate cazuri de gripa vor aparea…
Trist e ca parinti si bunici vor muri din cauza incompetentei acestori conducatori de plastelina…
demisia imbuibatule, broscoiule, ceafa lata.
PD listule, ligaul lui falca , handicapatule, scoala aradeana este un haos.
Îmi voi duce copilul la școală dar nu voi respecta condițiile cerute… Pe propria răspundere!
Mi se par aberante…. Ca la armată… Cu masca și viziera… Unii de la 8 la 10 alții de la 10 la 12….serios?
Pai noi părinții nu muncim??? Ce batjocura mai este și asta. Ii voi da copilului mască dar nu și viziera….iar masca pana la întrarea în clasă…nu sunt de acord sa stea cu ea pe tot parcursul cursurilor…are alergie respiratorie….mai masca ii lipsește…. Aceasta a fost varianta A.. Varianta B este ca noi părinții sa achiziționam vestitele apărătoare, sau cum vreți sa le spuneți, pentru bănci…. Serios? Eu nu dau nici un ban!!! Ce au făcut școlile pana acuma…administratia, primăria… Sau oricine se ocupa de asa ceva…. Sa nu uitam ca și în ziua de astăzi exista acel fond al scolii care este sub alte denumiri dar se plătește semestrial…. Acuma sa dau tot eu bani….pentru ceva cu care oricum nu sunt de acord. Dacă au acea protecție din plastic nu mai au nevoie de masca….. Serios? Cum? Covidut se oprește doar în acel perimetru? Sa fim serioși…. Un plus fiul meu sta în rândul al 4-lea…. Pai pana la tablă va avea 4 plasticuri în fata lui…. Oare ce mi vede pana acolo???? Vorbim de clasa a II-a…. Oare cum sa ii explic ca trebuie sa stea drepți…ca în armată, sa nu vorbească, sa nu plece din bancă, sa nu socializeze, mai clar spus….
BĂTAIE DE JOC!!!!!
-
Imi este mila de cadrele didactice care vor avea de a face cu astfel de parinti. Lasati copilul acasa daca nu va puteti conforma. Daca in clasa copilului meu vor fi alti copii care nu respecta conditiile impuse, voi anunta DSP.
-
A incercat cineva din conducerea ISJ sau conducerea scolilor sa poarte masca, viziera si sa stea inghesuit dupa plexiglas? Nu ai aer.Nu se poate asa ceva. Schimburi de 2 ore jumate? Il duc la scoala ca sa il si aduc.Pai da, ca doar noi parintii, alta treaba nu avem. Si ce invata? Cat invata? Sunt deacord cu masca, doar masca. Daca sunt copii care nu pot sa poarte masca din diverse motive, parintii sa faca cerere pentru invatamant online. Nu exista optiunea ca unii poarta masca, altii nu.
-