Seminarul Teologic Liceal Ortodox oferă o educaţie bazată pe valorile tradiţiei creştin-ortodoxe bimilenare.
Se ştie că Seminariile Teologice Ortodoxe pregăteau viitorii preoţi ai Bisericii noastre. În ce măsură această imagine mai acoperă astăzi realitatea?
Pr. Codin Şimonca-Opriţa. Dacă până în 1989 lucrul acesta era adevărat, mai apoi realităţile au început să se schimbe, astfel că astăzi Seminariile Ortodoxe nu mai sunt doar pepiniere ale viitorilor slujitori ai altarelor bisericilor noastre, ci şi licee în care orice tânăr poate avea parte de o formare diferită de a celorlalte licee. Astfel, dacă şi la noi se studiază disciplinele comune tuturor liceelor care dau elevului noţiunile de cultură generală, disciplinele de specialitate teologică adaugă latura specifică, iar formarea duhovnicească a elevilor se desăvârşeşte în toate activităţile desfăşurate: participarea la slujbele Bisericii, în special la Sfânta Liturghie, orele de formare duhovnicească, dar şi pelerinajele, activităţile culturale şi diversele parteneriate. Într-o lume în care discernământul lipseşte, în care răul este tot mai des confundat cu binele şi de aceea fiind tot mai prezent, şcoala noastră încearcă în primul rând să ofere o educaţie bazată pe valorile tradiţiei creştin-ortodoxe bimilenare.
De ce ar veni un absolvent al clasei a VIII-a la Seminar?
Pr. Codin Şimonca-Opriţa. Întâi vor veni cei care simt o chemare pentru slujirea ca preoţi la Sfântul Altar. Apoi, pentru că aşa, orice elev creştin ortodox va putea să-şi asume mai bine identitatea sa şi va putea astfel să-L mărturisească pe Hristos, Domnul Cel înviat, acestei lumi debusolate, de care aminteam înainte. De asemenea, pentru că aşa orice elev va alege el ce liceu va urma, viitorul său neurmând a fi decis de repartizarea unui computer. Dar mai ales pentru că, absolvind Seminarul, indiferent ce parcurs va avea tânărul, acesta va duce cu el un set de repere fundamentale, care îi vor da un rost şi un sens vieţii sale, indiferent de încercările prin care va trece. După susţinerea examenului de Bacalaureat acesta va avea posibilitatea să urmeze orice facultate, iar Certificatul de atestare a competenţelor profesionale îi oferă şansa angajării pe postul de cântăreţ bisericesc, dascăl de Religie sau chiar de preot.
La ce ar trebui să se aştepte un elev care vrea să se înscrie la Seminar?
Pr. Codin Şimonca-Opriţa. Dat fiind faptul ca urmează o şcoală vocaţională, este normal ca elevii Seminarului să cunoască un program oarecum diferit de cel al altor licee.
Fiecare elev seminarist îşi poate începe dimineaţa, dacă doreşte, la orele 7.30, cu rugăciunea de dimineaţă săvârşită în capela şcolii, urmând ca, mai apoi, să participe la cursuri până la orele 14,00 sau 15,00. Miercurea ziua începe prin săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica din curtea şcolii, continuată prin cursurile obişnuite.
După orele de curs, seminaristul se întoarce acasă, sau, dacă nu este arădean, în căminul în care este găzduit.
În zilele în care se prăznuiesc anumite sărbători importante, în Seminar cursurile se suspendă, iar elevii şi profesorii acestora participă la slujbele obişnuite în bisericile din Arad la care sunt repartizaţi, asigurând cântarea la strană.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!