ARAD. Școala nu ține pasul cu vremurile. Progresul a trecut doar prin cărți, ca o noțiune economică ce trebuie învățată, iar clasele au rămas captive în istorie. Aceleași sobe, aceleași latrine, aceleași băncuțe. Clădiri bune de muzeu, dar în care trebuie să învețe copii ai secolului XXI. Nu sunt niciodată bani pentru școli, în special pentru cele din mediul rural. Școala a rămas codașă pe ordinea de zi a multor primării și a tuturor guvernelor. Nu există nimic concret pentru revitalizarea învățământului rural, în multe localități fiind susținut doar cu eforturile dascălilor și al părinților. Parcă se așteaptă ziua în care clasele să fie pustii… Altfel nu se explică de ce, în anul de grație 2013 școlile nu au grupuri sanitare decente, elevii au la dispoziție doar latrine, nu au apă curentă și se încălzesc la sobe metalice sau teracote. De ce nu au de unde să bea apă în timpul pauzei și curtea e de multe ori plină de noroi. În fiecare an, cei care fac controale înaintea de începerea anului școlar (echipele mixte de la Prefectură, Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică) refuză să dea autorizații sanitare, dar școala va începe cu sau fără autorizație. Pentru că indiferent ce termen ar da conducerilor școlilor pentru rezolvarea neregulilor, nu se vor putea conforma. Nu sunt bani. Și școala începe în aceleași clase pe 16 septembrie./p3
Statistica autorizațiilor
Avem la nivelul județului 470 de unități școlare și aproximatix 800 de corpuri de clădire. Dintre acestea au primit autorizația 282 iar în curs de autorizare sunt alte 79. Potrivit raportului Inspectoratului Școlar Județean Arad, au rămas neautorizate 109 școli. „Printre cele mai frecvente nereguli au fost lipsa apei curente, existența grupurilor sanitare tip latrină, numărul prea mic de cabine (WC-uri ) raportat la numărul de elevi sau chiar lipsa țâșnitorilor în curtea școlii” a punctat inspectorul de specialitate din cadrul IȘJ Arad, Nicolae Iordan. O altă explicație al numărul mare de școli neautorizate sunt șantierele. „Jumătate dintre aceste școli sunt în plin șantier, ceea ce nu permite acordarea autorizației sanitare. Vestea bună este că la finalizarea lucrărilor, condițiile care vor fi oferite elevilor vor fi mult mai bune” a punctat șeful Inspectoratului Școlar Județean.
Mediul rural, la coada listei
Așa cum se întâmplă în fiecare an, cele mai multe probleme sunt în mediul rural. Toate școli care nu au primit autorizația, și nu sunt nici prinse în șantiere de reabilitare sau de construcție, sunt în satele județului. Tot aici sobele încă încălzesc clasele, un procent de 35% din totalul școlilor, este încă dependent de teracote .Vestea bună este că au asigurate combustibilul pentru toată iarnă. Măcar să nu le fie frig elevilor cât stau în clasă, dacă nu cumva sunt blocate drumurile de zăpadă și nu mai ajung nici la școală.
Igienizare
Și tot bine se stă și la capitolul igienizare unde în procent de 90% au finalizat deja lucrările: vopsit, văruit, măturat etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!