Toată lumea se aştepta ca personalul din invatamantul aradean să fie astăzi în greva generala într-o proporţie covârşitoare. Nu a fost aşa. O dată cu decizia susţinerii bacalaureatului, multe licee au luat-o şi pe aceea a renunţării la greva generală. Boicotarea bacalaureatului compromisă, nu mai părea logic să continue o luptă fără miză. Lipsa de solidaritate, de unitate a fost principala cauză pe care au invocat-o „spărgătorii de grevă”.
Jumătatea grevistă a şcolilor
Aceeaşi durere o are şi jumătatea învăţământului arădean aflată în grevă. „Nu ştim să fim uniţi, nu putem să ne solidarizăm nici măcar când ne-a ajuns cuţitul la os ”, a spus liderul sindical de la Şcoala generală nr.5, prof. Cornelia Mureşan. „Nu luptăm doar pentru drepturile noastre ci şi pentru aceşti elevi care trebuie să beneficieze de un act educativ de calitate, nu era o luptă împotriva lor ci pentru ei” a completat o învăţătoare, membră în comitetul de grevă al şcolii generale. O luptă pe care au dus-o cu precădere cei de la şcolile generale din judeţ: Zerind, Adea, Hălmăgel, Sâmbăteni, Pleşcuţa, Nădlac, Fântânele, Birchiş, Şilindia, Buteni, Fiscut, Căpâlnaş, Turnu, Horia, Secusigiu, Sânpetru German, Şeitin, Şimand unde procentul de participare, potrivit SDÎ, a fost de peste 80%. Alături de ei au declanşat greva generală şi nu s-au făcut ore în câteva şcoli din municipiu Şc. Gen. nr 5, 6, 18, 22, 2, 7, 5 cât şi Liceul German, Colegiul Tehnic şi Liceul Teoretic „Vasile Goldiş” unde chiar dacă a fost bac, ceilalţi profesori au fost în grevă. Cât timp vor rămâne, depinde de ce vor face celelalte şcoli.
„Decizia aparţine unităţilor şcolare. Noi am declanşat greva, dar nu putem să obligăm pe nimeni să protesteze. În momentul în care procentul greviştilor scade sub 50%, vom consulta Colegiul liderilor şi vom decide paşii următori” a declarat Dănuţ Ieneşescu, liderul SDÎ. Procentele oferite de sindicate al celor aflaţi în grevă, pentru ziua de ieri, este de 60%, cu precizare că din totalul de 170 de şcoli s-a primit o raportare pentru 100 de şcoli.
Salarii tăiate
După aplicarea reducerii de 25% o educatoare debutantă va avea în jur de 500 lei iar un profesor, 600-700 lei.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!