Într-un raport privind infracțiunile comise în mediul școlar preuniversitar în județul Arad, în anul școlar 2018-2019, Inspectoratul de Poliție al Județului Arad prezintă situația unităților de învățământ asigurate cu pază umană și dotate cu sisteme de supraveghere video. Dacă anul trecut, din cele 451 de unități de învățământ, doar 103 erau dotate cu sisteme de supraveghere video, numărul acestora a crescut la 160 în anul școlar 2018-2019. Dintre acestea, 38 sunt în mediul urban – cu una mai mult decât anul trecut – respectiv 122 în mediul rural – cu 56 mai multe decât anul trecut. Și numărul școlilor asigurate cu pază este mai mare decât în anul școlar anterior, ajungând la 81, din care 48 în mediul urban (cu șase mai multe) și 33 în mediul rural (cu 16 mai multe).
Fără pază și fără supraveghere
Totuși, există în continuare în județul Arad 134 de unități de învățământ care nu dispun nici de pază umană, nici de sisteme de supraveghere video. Între acestea se regăsesc 26 de școli și 108 grădinițe, mare parte situate în mediul rural. „Menționăm faptul că din totalul unităților de învățământ din aria de competență a IPJ Arad, doar 8 unități din mediul rural nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor”, spun cei de la Poliție. Numărul acestora s-a păstrat neschimbat față de anul trecut, la fel ca în cazul unităților amplasate în zone iluminate necorespunzător – nouă în tot județul, respectiv al celor amplasate în zone periferice sau izolate – cinci în județ.
Tot atâtea probleme
Criminalitatea în școli sau zonele adiacente acestora a rămas la același nivel ca anul trecut. 24 de infracțiuni au fost comise în școli sau în zona școlilor, în anul școlar 2018-2019, cele mai multe fiind loviri sau alte violențe. 16 astfel de infracțiuni au fost comise, cu cinci mai multe decât în anul trecut. Furturi au fost mai puține – doar șase, fiind consemnate și două cazuri de vătămare corporală, unul de consum de droguri și unul de purtare abuzivă. Conform polițiștilor, infracțiunile au crescut ca frecvență în mediul urban și au scăzut în mediul rural, din cele 24 de evenimente, 19 având loc în mediul urban.
Doi profesori și un părinte
În ceea ce privește autorii celor 24 de infracțiuni, 19 dintre aceștia au fost identificați, alții 5 rămânând necunoscuți. Din cei 19 autori, zece au fost elevi, șase au făcut parte din „altă categorie”, în timp ce două cadre didactice și un părinte au ales să-și facă dreptate singuri. Victime ale infracțiunilor săvârșite au fost 19 elevi, un cadru didactic și patru persoane din „altă categorie”.
Pază și prevenție
Cu scopul de a crește „gradul de siguranță al elevilor și cadrelor didactice”, au acționat zilnic în zonele unităților de învățământ peste 160 de polițiști, jandarmi și angajați ai polițiilor locale, în cele mai multe cazuri fiind vorba de efective de poliție care au realizat patrule în zonele instituțiilor de învățământ. „Efectivele de proximitate și lucrătorii de la posturile de poliție au desfășurat 423 de activități preventive în cadrul orelor de curs și au participat la 134 de ședințe organizate cu cadrele didactice și părinții elevilor”, spun polițiștii.
Mai puțini elevi
Conform datelor din raportul IPJ înaintat Prefecturii reiese faptul că în cele 451 de unități de învățământ (din care 242 de grădinițe), au învățat în anul școlar 2018-2019 aproape 37 de mii de elevi în mediul urban și alții 16.200 în cel rural. Totalul, de peste 53 de mii de elevi, este mai mic decât în anul școlar anterior cu aproape 700 de persoane.
Și două… accidente
În finalul raportului trimis de IPJ Prefecturii se arată că „faptele comise în școli au caracter spontan și sunt de o gravitate redusă”, menționându-se și că nu există forme specifice de organizare. Totodată, oamenii legii transmit că în statistică au fost incluse și două evenimente înregistrate în zona adiacentă a școlilor, respectiv două… accidente auto.
Citiți principiile noastre de moderare aici!