Anul școlar 2021-2022 s-a încheiat pentru toți elevii, indiferent de ciclul de învățământ urmat. 80 de elevi arădeni, însă, au fost exmatriculați, iar aproape jumătate nu mai au dreptul să se reînscrie în aceeași școală din care au fost excluși. Conform unei statistici întocmite la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Arad, în posesia căreia am intrat, în anul școlar recent încheiat au fost exmatriculați 80 de elevi, din 11 instituții de învățământ – 10 licee și…o grădiniță.
Conform tabelului în posesia căruia am intrat, un copil a fost exmatriculat de la Grădinița PP. „Little Star”, acesta fiind singurul preșcolar din județ aflat într-o astfel de situație. Urmează Liceul Tehnologic „Stefan Hell” Sântana, cu 2 exmatriculați, respectiv Liceul Special „Sfânta Maria” cu 4 exmatriculați. Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” și Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” au avut câte 5 elevi exmatriculați, iar Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului și Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări câte 6. Alți 9 elevi au fost exmatriculați de la Liceul „Atanasie Marienescu” din Lipova. În fruntea listei sunt Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Conadă” – cu 11 elevi exmatriculați, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară – cu 13 elevi exmatriculați și Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad – cu 18 elevi exmatriculați.
Conform tabelului întocmit la nivelul IȘJ Arad, din cei 80 de elevi exmatriculați în anul școlar 2021-2022, aproape jumătate – 39 din cei 80 – nu vor mai avea dreptul să se reînscrie în aceeași școală din care au fost exmatriculați.
Potrivit ordinului ministrului Educației nr. 4742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului, elevul poate fi exatriculat din cauza absențelor nemotivate sau din cauza unor „abateri deosebit de grave, apreciate ca atare de către consiliul profesoral”. În funcție de motivul invocat și de gravitatea faptelor comise de către elev, exmatricularea poate fi cu drept de reînscriere în anul școlar următor, în aceeași școală și același an de studiu; fără drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ; Exmatricularea din toate unităţile de învăţământ, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de 3- 5 ani.
Pe 5 iulie 2022, însă, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că a fost aprobat noul ROFUIP – Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Acesta prevede „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”. Așadar, cei 80 de elevi din Arad care figurează ca fiind exmatriculați în anul școlar 2021-2022 sunt ultimii în această situație, având ghinionul ca noul ROFUIP să intre în vigoare abia din anul următor școlar.
Trimite articolul
XCe ministru cacofon. Nu a fost unul bun după revolutie.Ăsta e de un populism ieftin sa fie pe placul mediocrilor coboară ștafeta în toate.
Domnule ministru. Un elev din clasa a XII-a -având cunoştințe acumulate din 4-5 clase repetate- are “dreptul ” de a …. o profesoará FĂRĂ CONSECINȚE ?
Asta da ministru, geniala decizia. Va mai răbda pământul? Ticăloșie ridicata la rang înalt.
Domnule ministru cunoașteți diferența între un drept și o obligație? Ceea ce ați făcut dumneavoastră este că ați pus semnul = între drept și obligație. Cu alte cuvinte, obligați o persoană să beneficieze de un drept, că vrea că nu vrea.
”ARTICOLUL 32
(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.
(2) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.
(3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.
(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.
(6) Autonomia universitară este garantată.
(7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.”
Citiți cu atenție pct. 5… în condiţiile legii! Păi dacă dacă legea spune că dacă ai călcat pe bec…ciau!
Pt. ca, prin vechea lege anacronică vremii si legilor corectitudinii politice, se perpetua o mare nedreptate si o discriminare la adresa tuturor loazelor, acestea fiind sabotațe, sa nu-si desavarseasca educația, si totodata condamnate la o existenta infracțională, promiscuă, mizera.