Gata cu banii de la Primărie pentru întreţinerea şcolilor. Din ianuarie 2012, conform Legii Educaţiei, fiecare şcoală îşi va administra singură bugetul calculat pe baza costurilor per elev. Dacă până acum principiul, finanţarea urmează elevul, era aplicat doar cheltuielilor cu salariile profesorilor, de la anul acest cost va acoperi şi plata întreţinerii. Un management prost şi se poate tăia curentul sau calorifele pot rămâne reci. Vrei nu vrei trebuie să te încadrezi în buget.
Măsura a fost luată, conform declaraţiilor oficialilor de la Bucureşti, pentru a nu mai exista riscul ca o şcoală să rămână fără căldură pentru că un primar nu vrea să plătească. Acum însă poate exista riscul ca să nu fie bani pentru achitarea facurii datorită numărului prea mic de elevi. Teoretic nu au emoţii şcolile cu un număr mare de elevi unde bugetul va fi mai mare dar ar putea apărea necazuri acolo unde funcţionează clase cu 12 sau 13 elevi. Va fi fără îndoială o provocare pentru directorii de şcoli care, dacă nu au făcut-o până acum, e momentul să se apuce de management.
Edilul local, Gheorghe Falcă a ţinut să aducă subiectul în prim plan şi să avertizeze „cine nu îşi va face bine treaba va fi nevoit să aplice alte măsuri şi una dintre ele este reducerea costurilor, care poate însemna şi renunţarea la serviciile unor angajaţi” – a punctat Falcă la recepţia unei lucrări la o şcoală din municipiu.
Primăriile vor mai asigura ceea ce în lege se numeşte finanţare complementară din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată şi care presupune: investiţii, reparaţii capitale, consolidări, subvenţii pentru internate şi cantine, diverse cheltuieli cu bursele elevilor, evaluări periodice, naveta profesorilor, participarea în proiecte europene etc.
Încă nu a fost stabilită prin lege valoarea costului per elev pe anul 2012 dar asigurările din partea ministerului sunt că vor fi mai mari decât cele de anul trecut. Mirela Aldescu, inspector şcolar general a declarat că „Aş putea garanta pentru 80% din şcoli unde nu cred că vor fi probleme. Ceea ce trebuie precizat este că ceea ce am făcut anul trecut prin comasarea şcolilor îşi dovedeşte încă o dată utilitatea. E foarte important ca managementul din şcoli să devină eficient” a punctat Aldescu.
Începe bătălia
Fără îndoială va începe bătălia pentru elevi şi cei care vor sta deoparte s-ar putea trezi cu şcoala în faliment şi profesorii pe drumuri. Riscul vine însă de la calitatea actului educaţional pentru că vor fi clase cu din ce în ce mai mulţi elevi iar dascălii vor avea o muncă tot mai grea, în special cei din învăţământul primar. Vestea bună este că dacă rămân bani aceştia nu vor mai fi luaţi de la şcoli ci vor rămâne în bugetele şcolii iar directorii împreună cu consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ vor decide ce vor face cu ei, pe ce anume vor fi cheltuiţi.
Principiul finanţarea per elev va fi aplicat potrivit Legii Educaţiei Naţionale şi şcolilor private care vor primi bani şi din partea statului.
Scolile aradene au trecut testul sanitar
Scolile lasate in plata parintilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!