Acestea sunt acuzațiile pe care un consilier local, Viorel Rus (USL), le aduce primarului comunei, Miclea Mircea (PDL). Acuzații destul de grave ținând cont că e vorba de bani din bugetul local a căror cheltuială trebuie justificată.
Ulița principală
Conflictul a pornit de la o … uliță. Strada principală a comunei a fost asfaltată, în timpul campaniei electorale de la alegerile locale din vară. Aproximativ 2 km de drum. „Au fost asfaltați pe timpul nopții, direct peste drumul vechi. Deja a început să se strice la un capăt”, susține Viorel Rus. „Nu știm cât a costat și nici cine a efectuat lucrarea. Am solicitat să ni se pună la dispoziție toate documentele legate de lucrare și am fost refuzați de fiecare dată. Primarul a declarat că atâta timp cât este el în primărie nu vom primi nimic”, spune consilierul Rus.
Ca atare, pe 7 decembrie a făcut o cerere scrisă în baza Legii 544 care obligă autoritatea locală să pună la dispoziție toate datele cerute. Atât cele legate de drumul cu pricina, cât și alte cheltuieli efectuate de primăria comunei.
Totul e politică
Primarul comunei, ales pentru a treia oară, pune totul pe seama politicului. „Totul e politică, dar pentru că a făcut cererea pe legea 544 sunt obligat să le pun la dispoziție și o voi face. Am adus cu mine respectivele acte într-o ședință de consiliu local dar au refuzat să se uite pe ele. Mi-au cerut copii și nu am avut. Acum, după cererea asta, le vor primi”, declară edilul.
Așa încât cel târziu pe 7 ianuarie, dacă se respectă termenul maxim oferit de lege de 30 de zile, totul ar trebui să intre în normalitate și ceea ce presupune bani din bugetul local și proiecte pentru comunitate să devină transparent. Oricum cheltuielile cu ulița din centrul comunei Vărădia de Mureș vor deveni publice, promite opoziția minoritară (USL) din consiliu local. Cât de mult e însă politică și cât interes pentru binele comunei în toate aceste conflicte din interiorul consiliului local, e greu de cuantificat.
Norocul locuitorilor este că interesul politic trebuie să țină cont măcar puțin și de interesele lor pentru a obține voturile. Cât despre transparența în modul în care se cheltuie banul public, e o lecție pe care administrațiile locale o învață greu și doar din obligație. Și atunci o uită repede.
A uitat de Nicolae Bălcescu
Consilierul local Rus, reprezentant al satului Nicolae Bălcescu, cel mai mare din comună, acuză de asemenea că sunt refuzate în mod frecvent investițiile în satul respectiv. E nevoie de lucrări de consolidare a malurilor şi de regularizare a unor cursuri de apă în Valea Vălcuţa ( în Nicolae Bălcescu ), o investiție menționată chiar și pe site-ul primăriei, dar care se pare întârzie să fie și pusă în practică. Motivul, în opinia consilierului: prea puține voturi pentru primar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!