Fie că vorbim despre şosele asfaltate, fie că este vorba despre drumuri pietruite sau chiar poteci de pământ, căile de acces clasificate ca şi drumuri judeţene produc bani frumoşi.
Consiliul Judeţean Arad (CJA) a încasat numai în anul 2011 aproximativ 66.000 de lei din concesiuni, chirii pentru terenuri, din acorduri şi autorizaţii de amplasare şi acces. Practic, este vorba despre anumite sume de bani pe care companiile de utilităţi sau agenţii economici le plătesc cu titlu de chirie pentru spaţiul ocupat în apropierea drumurilor judeţene.
Bani mai mulţi
Iar, acum, Serviciul Administrare Drumuri şi Poduri din cadrul CJA vrea să crească cu un procent de 3,14 la sută „tarifele pentru eliberarea acordurilor prealabile/autorizaţiilor de amplasare şi acces la drum a unor obiective şi a tarifului de concesionare/închiriere a suprafeţelor de teren din zona drumurilor judeţene şi pentru amplasarea de utilităţi în zona drumurilor publice aflate în patrimoniul public al judeţului Arad”, după cum se arată într-un proiect de hotărâre care va ajunge pe masa viitorilor consilieri judeţeni, în prima şedinţă după investirea acestora în funcţii.
Bani reinvestiţi
Reprezentanţii CJA ne informează că toţi banii încasaţi din închirierea terenurilor de pe marginea drumurilor judeţene sunt reinvestiţi în infrastructură, ţinând cont că judeţul nostru are o reţea de peste 1.100 de kilometri de drumuri.
„Creşterea în perspectivă a traficului greu necesită luarea unor măsuri corespunzătoare de reabilitare şi sporire a capacităţii portante (covoare bituminoase, I.B.U., ranforsări sisteme rutiere cu lianţi bituminoşi), completată cu lucrări de tratamente bituminoase, cât şi o semnalizare rutieră adecvată standardelor în vigoare.
Acest lucru implică fonduri financiare suplimentare, cele alocate în prezent fiind insuficiente. Distrugerea şi degradarea drumurilor se datorează creşterii substanţiale în ultima perioadă de timp a traficului greu şi agabaritic, coroborat cu influenţa factorilor de climă în cele patru anotimpuri ale anului”, spun cei de la administrarea drumurilor.
„Toate fondurile încasate ajung să fie investite în modernizarea şi întreţinerea drumurilor judeţene”, ne spune, mai pe scurt, Pavel Zahorecz, şeful Serviciului Administrare Drumuri şi Poduri.
Tarife
Dacă este să parcurgem propunerea CJA în ceea ce priveşte tarifele pentru utilizarea spaţiilor din zona drumurilor judeţene, observăm că subtraversarea conductelor va costa între 5,18 şi 38,47 lei, în funcţie de diametrul ţevilor, traversarea aeriană va costa între 5,18 şi 12,74 lei, tot în funcţie de diametru, subtraversarea în lungime va costa între 7,68 şi 15,37 lei, panourile publicitare vor putea fi amplasate contra 6 lei/metru pătrat/lună, iar chiria pentru destinaţiile comerciale va fi de 2,7 lei pe lună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!