Se interzice realizarea de blocuri în cartierele cu caracter rezidențial și locuințe preponderent individuale. Aceasta este regula pe care Primăria Arad are de gând să o instituie în municipiu, dacă aleșii municipali vor vota propunerea de acum.
Proiectul „privind interzicerea realizării de locuințe colective în zonele cu caracter rezidențial cu locuințe individuale” a fost supus acum transparenţei decizionale, urmând ca arădenii să aibă ocazia în aceste zile să-şi spună părerea, să formuleze opinii sau critici.
În proiect se face vorbire, pe lângă interdicţia de ridicare a blocurilor în cartierele cu caracter rezidenţial şi locuinţe preponderent individuale, de faptul că numărul maxim de apartamente admis în aceste zone va fi de maxim 6, pe loturi care vor avea o suprafaţă minimă de teren de 150 mp pentru fiecare apartament care se realizează.
O singură concesie este dispusă Primăria Arad să facă, excepție care vizează arterele principale, de penetrare și cele cu caracter comercial (Calea Aurel Vlaicu, Calea 6 Vânători, Calea Zimandului, Calea Radnei, Calea Timișorii, străzile Ștefan cel Mare, Voinicilor, Poetului, Tenețchi, Condurașilor etc.). Pe aceste artere se vor putea realiza locuințe colective în limita indicilor prevăzuți de regulamentul aferent Planului Urbanistic General al municipiului Arad.
Municipalitatea arădeană nu se oprește aici cu regulile, ci mai cere ca „pentru fiecare unitate locativă (apartament – n.r.) să se asigure 1,5 locuri de parcare în interiorul locului supus investiției”, o cerere destul de radicală, dar care ar rezolva în sfârșit problema parcărilor de reședință.
În raportul de specialitate care însoțește proiectul se mai precizează doar faptul că regimul maxim de înălțime nu va depăși pe cel prevăzut în regulamentul de urbanism. Tot aici este amintit și un exemplu: pentru locuințele din zonele cu caracter rezidențial P+2+M.
Regulile în cauză vor urma să fie urmărite îndeaproape de arhitectul șef și se vor comunica celor interesați de către Serviciul Administrația Publică Locală.
Motivele care au dus la conturarea acestui proiect se regăsesc și ele în expunerea de motive care însoțește actul supus transparenței: „luarea unor măsuri privind stoparea construirii locuințelor colective în zonele cu caracter rezidențial cu locuințe preponderent individuale”.
Tot aici se arată că există o tendință accentuată de realizare a locuințelor colective în zonele rezidențiale ale municipiului Arad, care intră în contradicție cu aspectul general al zonei și depreciază valorile general acceptate ale urbanismului și arhitecturii.
Reguli clare
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, se declară mulţumit de proiectul propus acum arădenilor.
„Sunt bucuros că am ajuns la un asemenea nivel de reglementare, pentru că mi se pare normal să ştim exact că nu se pot construi blocuri între case, sau unde se pot ridica acestea, de ce dimensiuni pot fi imobilele şi alte reglementări de gen. În acest fel, cei care stau la case vor fi protejaţi de anumite investiţii care le pot aduce disconfort şi care strică aspectul zonei. Mai mult, investitorii vor şti clar unde şi ce construcţii pot ridica”, a indicat edilul.
În aşteptarea regulamentului
Dacă acest proiect va trece de votul aleşilor municipali, atunci, potrivit reprezentanţilor Primăriei Arad, hotărârea va fi parte integrată a unui proiect mult mai amplu de care se vorbeşte de mult: un nou regulament de urbanism. Despre acesta au făcut vorbire mulţi din foştii consilieri locali, dar şi reprezentanţii Primăriei, care au anunţat că se lucrează de zor la el, dar de finalizat nu se poate vorbi încă.
Adriana Barbu
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!