Poetul și editorul de carte Ioan Matiuț a dat viață celei de-a șasea ediții a proiectului „Arad LiterArt”, finanțat de Consiliul Județean prin Centrul Cultural Județean. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Arad, scriitorii Ioan Matiuț, Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu, alături de Vlad-Sergiu Sandu – preot și reprezentant al Centrului Cultural Județean – au ajuns în fața elevilor de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky” Nădlac, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica și Colegiul Național „Moise Nicoară”. Cei patru s-au întâlnit cu elevii curioși și le-au vorbit despre literatură, lectură, cărți, importanța acestora, dar și despre cum scrisul sau capacitatea de a spune povești te poate salva.
„Arad LiterArt este o campanie de promovare a literaturii vii și de formare a tinerilor cititori. Prezența și interesul tinerilor, primirea caldă a profesorilor și a conducerilor liceelor pe care le-am vizitat ne dau speranțe că literatura are viitor. Proiectul este organizat de Centrul Cultural Județean Arad în pateneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad și vine să suplinească dezinteresul la nivel național pentru astfel de proiecte. Dezinteres care are ca rezultat un rușinos ultim loc din Uniunea Europeană la numărul de cititori pe cap de locuitor”, spune Ioan Matiuț.
Problema lipsei „lecturilor actuale” în ceea ce-i privește pe tineri a fost abordată și de Florin Iaru, în prefața antologiei din 2020.
„Problema vine, din păcate, din școală, unde plăcerea de a citi a fost anihilată temeinic. Așa că prima mișcare a fost să-i scoatem pe poeți din chingile rimei și ale limbajului de secol XIX. Al doilea lucru a fost să le extragem din capete ideea că literatura e moartea-n vacanță. Ajunge cu natura și filosofia! Spuneți, copii, ce vedeți și ce simțiți! Stângaci, neclar, îngrămădit, redundant, dar spuneți! De ordonarea cuvintelor în pagini ne ocupăm noi! Nu mai elaborați compuneri pe teme care vă sunt străine! Nu mai vorbiți din cărți! Nu mai faceți «frumos»! Dacă acum nu sunteți supărați pe lume (că nu te înțelege), când o să fiți? La pensie? A fost la fel de greu și cu ideea fixă de geniu și de inspirație (venită tot din școală). Nu știm ce e geniul, dar inspirația ne înconjoară din toate părțile și se cheamă viață.”
Ecourile venite din partea școlilor vizitate de scriitori nu au lipsit.
„Scriitorii Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț au fost prezenți în sala festivă a colegiului nostru, încântând asistența cu povești despre Cuvânt și despre salvarea prin poveste, ori despre supraviețuirea prin puterea povestirii (Șeherezadei), ca în O mie și una de nopți, sau ca în Metafora vie a lui Paul Ricoeur, în care se vădește puterea creatoare a limbajului. Căci, da, cuvântul are putere, mai cu seamă dacă înveți să îl îmblânzești și să îl dăruiești celorlalți sub cea mai frumoasă dintre reprezentările sale artistice: literatura. (…) Despre toate acestea și despre multe altele au vorbit scriitorii bucureșteni Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu, dar și domnul Ioan Matiuț, arădean de-al nostru, ca și tânărul preot Vlad Sergiu Sandu, care a încurajat adolescenții să aibă flexibilitatea de a citi Cuvântul și de a-l înțelege în forma sa cea mai profundă și cea mai intensă”, a transmis prof.dr. Laura-Lia Bălaj, de la Colegiul Național „Vasile Goldiș”.
„Atunci când există “oameni faini, întâlniri faine” care pun accentul pe un viitor mai bun, nu poți decât să savurezi momentul și să speri „la un mâine și mai fain!”.
Proiectul „Arad LiterArt” este strâns legat de un alt proiect al celor de la Centrul Cultural Județean – „reStart literar”. Aflat tot la a șasea ediție, „reStart literar” este un concurs județean de proză scurtă și poezie ce se concretizează anual prin apariția unei antologii de literatură tânără. Totodată, cei mai buni dintre cei care se înscriu la concurs participă și la atelierele de scriere creativă susținute de scriitorii Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu, ateliere în urma cărora textele propuse de participanți sunt „lucrate” alături de cei doi autori.
Antologia de anul acesta va reuni elevi nu doar din liceele vizitate de scriitori, ci și din alte instituții de învățământ din județ. Apariția editorială va fi publicată în format electronic pe site-ul Centrului Cultural Județean Arad, în luna noiembrie. Tot acolo pot fi citite și antologiile din edițiile anterioare ale proiectelor.
Trimite articolul
XDin cauza unor poeți și scriitori ca ăștia trei a dispărut dorința de lectură a românilor.