De curând aţi fost reales preşedinte al filialei Arad a USR. Cum se prezintă astăzi organizaţia scriitoricească pe care o conduceţi?
Vasile Dan: Filiala din Arad a Uniunii Scriitorilor din România este una dintre cele mai tinere din ţară (din 1994). Ea consacră nu atât o vanitate literară locală, nu atât o frustrare după ani lungi de dependenţă de alte centre de putere culturală limitrofe, cât instituţionalizează o mişcare literară profesionistă, cu personalităţi reale din această parte de ţară ce acoperă toate genurile: poezie, proză, dramaturgie, literatură pentru copii, critică şi istorie literară, eseu.
În condiţiile din România de astăzi în care instituţia literaturii, în ansamblu, precum şi Uniunea Scriitorilor ca structură profesionistă a ei, au suferit o severă şi, uneori, nedreaptă marginalizare în ochii opiniei publice, Filiala din Arad s-a dovedit a fi şi viabilă, şi utilă profesional şi social propriilor membri, o prezenţă vie intelectual şi artistic la Arad în primul rînd, dar şi în celelalte centre de reşedinţă a membrilor ei: Oradea, Braşov, Deva, Hunedoara, Nădlac. Adică acolo unde trăiesc şi creează cei mai mulţi colegi din filială. Ea a fost în toţi aceşti ani o structură nu doar profesionistă, ci şi una intelectuală prin excelenţă care a propus şi apărat valori, culturale în general. Totodată Filiala din Arad a USR a fost o voce a societăţii civile respectată şi auzită în probleme dilematice ori chiar tensionate ale comunităţilor în care trăieşte.
Mai concret, cum s-a „manifestat” filiala Arad a USR?
Vasile Dan: A făcut-o prin evenimente scriitoriceşti specifice: intervenţii publice în media, dezbateri cu specific literar sau mai larg cultural, lecturi publice, prin lansări şi târguri de carte. În primul rând prin revistele de cultură editate de scriitorii arondaţi filialei noastre: „Familia” din Oradea, „Arca” din Arad, „Naşe snahy” (Nădlac, în limba slovacă), revistele periodice din Deva şi Hunedoara, „Sintagme literare” din Dudeştii Noi (singura revistă literară cu aspiraţii profesioniste din mediul rural care apare în România de astăzi, fondată şi condusă de colegul nostru Geo Galetaru). Editarea, finanţarea şi apariţia regulată, de calitate uneori remarcabilă a acestor reviste intrate în circuitul publicistic naţional, în contextul crizei de azi ce loveşte şi cea mai sensibilă şi vulnerabilă zonă a societăţii române, cultura, le putem numi, fără a folosi cuvinte mari, un act de eroism intelectual.
Aţi avut o participare remarcabilă la „Turnirurile de literatură…”
Vasile Dan: Momentele de confirmare superlativă a valorii scriitorilor arondaţi filialei noastre au fost prilejuite şi de cele două ediţii ale „Turnirurilor de poezie” organizate de Uniunea Scriitorilor din România în afara ţării – în Turcia, la Efes (Kusadasi) în 2012 şi Ungaria, la Gyula, în 2013 – unde (în ambele) poeţii filialei arădene au triumfat.
În ce evenimente aţi mai fost implicaţi?
Vasile Dan: Scriitorii filialei noastre sunt personalităţi dorite şi invitate la evenimente culturale regionale, naţionale sau internaţionale: la Bucureşti, la „Gala Poeziei Române de la Ateneul Român”, „Lista lui Manolescu”, unde au fost selecţionaţi, după criteriile exigente ale importantului critic literar doi poeţi din filiala noastră, în 2012, Vasile Dan şi, în 2013, Ioan Moldovan; la Oradea, la Zilele Revistei „Familia”, la Deva, simpozioane literare iniţiate de editura „Emia”, condusă de poeta Paulina Popa, la Cluj, Braşov, Timişoara, Budapesta, Pecs, Paris, Triest, Novi Sad, Gyula, Herculane. Şi, după cum ştiţi, filiala noastră organizează, anual, împreună cu revista de cultură „Arca”, un Festival Naţional de Literatură la Săvîrşin, care poartă numele regretatului nostru coleg Dorel Sibii.
Câţi membri numără astăzi filiala Arad a USR?
Vasile Dan: Comitetul Filialei, preşedintele ei, membrul nostru din Comisia Națională de Validare, Gh. Schwartz, au asigurat, an de an, creşterea numărului scriitorilor Filialei noastre, de la 40 în 2009, la 58 în 2013. Dintre aceştia 10 sunt stagiari. Merită să le spunem numele: Geo Galetaru, Nagyalmos Ildiko, Domnica Pop, Sanda Maria Deme, Lia Faur, Alexandru Moraru, Ruxandra Ivăncescu, Lăcrimioara Iva, Gilda Vălcan, Dana Melania Bădic.
Ce proiecte aveţi pentru noua legislatură?
Vasile Dan: Pentru anii care urmează ne propunem, înainte de toate, să continuăm tot ceea este viabil şi necesar din precedenta legislatură. Vom continua parteneriatele pe care le avem, vom edita în continuare revista de cultură „Arca” (revistă care intră, în 2014, în cel de al 25 an de existenţă), vom edita o nouă ediţie a Dicţionarului Scriitorilor Filialei din Arad (îngrijită de criticul literar Gh. Mocuţa), vom fi parteneri ai instituţiilor de cultură şi învăţământ la realizarea unor evenimente literare. Nu în ultimul rând vom fi deschişi spre autorii tineri, cu potenţial de evoluţie literară, dar vom încerca şi să facem faţă asaltului spre USR a unor autori veleitari, inconsistenţi, neconvingători valoric, cu perspective minime de afirmare.
Singur candidat la preşedinţie
Poetul Vasile Dan a fost singurul candidat la preşedinţia filialei Arad a USR care a prezentat un proiect pentru noua legislatură. Recent, în prezenţa celor 50 de scriitori arondați acestei Filiale, el a fost votat în unanimitate ca preşedinte al ei pentru următorii cinci ani. Vasile Dan este, de asemenea, de drept, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România.
Pentru cele patru locuri în Comitetul Filialei din Arad a USR au fost votaţi: Ioan Moldovan (25 de voturi), Ioan Matiuţ (24 de voturi), Gh. Schwartz (24 de voturi) şi Anoca Maria Dagmar (23) de voturi.
„Filiala noastră este pregătită să-şi valorifice şi în viitor puterea de creaţie literară” (Vasile Dan)
Citiți principiile noastre de moderare aici!