În documentele vremii se menţionează că înainte de zidirea bisericii în forma actuală, din anul 1804, în apropiere era o bisericuţă cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae. Se crede că denumirea aşezării se trage de la denumirea acestei biserici.
În Sânicolaul Mic, în anul 1893, într-o familie modestă, s-a născut Adam Nicolae, cel care fără niciun ajutor din partea nimănui, în scurtă vreme va deveni o importantă personalitate. Încă dinainte de a merge la şcoală ştia să citească şi să scrie frumos. La vârsta de 12 ani citise deja un braţ de cărţi, cânta în strană cu cântăreţii bisericii, pe patru voci. La vârsta de 20 de ani s-a înrolat în PNR, devenind apoi preşedintele partidului. În această calitate, datorită inteligenţei şi activităţii sale dinamice, a fost propus şi ales la vârsta de 27 de ani cel mai tânăr parlamentar în parlamentul ţării, fiind apreciat ca un om cinstit şi drept, principalul artizan al marii reforme agrare din 1921. Atunci, numai în Sânicolaul Mic au fost împroprietăriţi fără nicio discriminare, cu până la cinci hectare de pământ. Numai că în viaţa acestui om au apărut situaţii grele şi nemeritate.
În anii 50, într-o noapte, a fost ridicat de acasă şi împreună cu alţi cetăţeni din Banat a fost deportat în puștiul Bărăganului, unde au fost lăsaţi în câmp deschis, fără nici măcar o fântână cu apă, dar înconjuraţi de un imens gard de sârmă ghimpată. În aceste condiţii au supravieţuit cum au putut timp de şapte ani, când s-a întors acasă.
Cea mai mare dezamăgire din viaţa lui a fost aceea că nimeni nu l-a mai băgat în seamă, nici măcar unele rude apropiate, care se fereau de el. Se schimbase regimul în ţară, iar cei ce făcuseră parte din partidele istorice au fost marginalizaţi.
Datorită meritelor sale recunoscute după revoluţie, în faţa şcolii generale din Sânicolaul Mic, în urmă cu trei ani i s-a dezvelit un monument, iar şcolii generale i s-a dat denumirea de Adam Nicolae. Profesorii, elevii, părinţii acestei şcoli, dar şi rudele lui Nicolae Adam au omagiat în faţa monumentului personalitatea celui dispărut în anul 1980, la vârsta de 87 de ani. Elevii au cântat frumoase colinzi şi cântece patriotice, iar la monument, în prezenţa consilierului municipal Florin Galiş şi a consilierului judeţean Simona Iorgovan, s-a depus o coroană de flori.
VASILE MOTOCEA,
PENSIONAR, SÂNICOLAUL MIC
Citiți principiile noastre de moderare aici!