Discutând cu tânărul inginer Nicuşor Haiduc, care răspunde şi se îngrijeşte de amenajarea şi întreţinerea parcului, mi-a prezentat pe adevăratul întemeietor al acestui loc de agrement: inginerul Eusebio Ştefan. L-am întâlnitpe Eusebio aproape în fiecare zi şi, când am observat cât suflet pune pentru a împodobi parcul cu arbuşti ornamentali din toată lumea, l-am invitat să servim masa împreună întrucât familia sa locuia la Oradea. Inspirând aerul oxigenat şi ozonat mai tot timpul, mi-a vorbit numai despre parc şi efortul ce-l va depune acest om entuziast, iubitor al naturii. Acest parc dendrologic s-a extins de la suprafaţa de 4-5 hectare până în jurul a 12 hectare, situate pe malul stâng al Crişului Alb, care desparte Munţii Zarandului de Munţii Codru-Moma.
Arboretumul se încadrează în ţinutul de dealuri al sectorului de climă continental moderată. Factorii climatici şi solul favorizează dezvoltarea în bune condiţii a speciilor de stejar, plop, mesteacăn, cireş, tei, alun, corn şi altele. Speciile lemnoase exotice sunt bine adaptate în Gurahonţ, ele putând fi valorificate în prezent atât în scop ştiinţific, economic, cât şi ca spaţiu verde, parc cu importantă funcţie social-recreativă. Lucrările sunt executate de un colectiv de cinci muncitori care posedă suficiente cunoştinţe de specialitate şi experienţă pentru a asigura o bună întreţinere şi dezvoltare a arboretumului. De menţionat sprijinul pe care îl acordă permanent comitetul de cultură al judeţului Arad, prin Consiliul Judeţean, pentru îndrumarea ocrotirii naturii, Inspectoratul Silvic, Consiliul Local al comunei Gurahonţ precum şi numeroşi cetăţeni din localitate, conştienţi de faptul că arboretumul reprezintă un obiectiv ştiinţific şi de agrement important. El constituie, în acelaşi timp, un mijloc de seamă în educaţia tineretului pentru cunoaşterea şi ocrotirea naturii.
ING. TĂBÎRCĂ ION,
GURAHONŢ
SCRISORI DE LA CITITORI. Arboretumul Sylva Gurahont, un vast laborator in aer liber
În jurul anilor 1960 am devenit vecin cu acest loc de agrement, pe atunci un mic parc natural. În timp, lucrurile au evoluat transformându-se într-un parc dendrologic remarcat, vizitat de mulţi cetăţeni din întreaga ţară şi chiar de peste hotare.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
Imediat după închiderea oficială a urnelor, la ora 21, rezultatele exit-poll îl arătau pe Călin Georgescu, independent, pe locul trei în turul 1 al alegerilor prezidențiale, imediat după Marcel Ciolacu (PSD) și Elena Lasconi (USR).
Local
Au fost centralizate voturile arădenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale. În Arad, Călin Georgescu, candidatul independent, s-a impus cu peste 23 de procente. Pe doi a fost George Simion.
2
România
Anunțul a venit la mai puțin de 3 ore după ce s-a încheiat primul tur al prezidențialelor.
Local
CAPORAL ALEXA. Pompierii militari din cadrul Detașamentului Arad au intervenit, duminică seara, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, la un incendiu izbucnit la o anexă, în localitatea Caporal Alexa.
Local
Din punctul său de vedere, singura soluție este preluarea partidului de către Ilie Bolojan, singurul care ar putea reforma PNL.
8
Local
Au votat 175.468 de persoane, din care 154.495 pe liste permanente, 17.990 pe liste suplimentare și 2.983 cu urna mobilă.
Local
ARAD. Comandamentul Operaţional Judeţean Arad a transmis ultimele informaţii legate de procesul electoral desfăşurat în judeţul nostru, cu ocazia alegerilor prezidenţiale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!