Cum se ajunge la suma care e facturată populaţiei? CET înseamnă „centrală electrică şi de termoficare”!! Acest cuvânt – „electrică” – nu se ia în considerare niciodată. De ce? CET-ul produce şi curent electric! Nu? Şi atunci de ce acest aspect e ignorat de fiecare dată când e vorba de situaţia CET-ului ?
Pentru producerea de curent electric se produc vapori la presiuni şi temperaturi ridicate care sunt utilizaţi în turbine. Pentru a fi reutilizaţi, aceşti vapori trebuie condensaţi, aduşi la forma lichidă şi reintroduşi în circuit. Dar pentru aceasta, ei trebuie răciţi într-un fel. Această căldură, recuperată de la vaporii ce trebuie condensaţi, se trimite în sistemul de termoficare. Dar şi aşa temperatura din magistralele de termoficare este prea mare pentru a fi trimisă direct în caloriferele noastre. Temperatura este adusă la valoarea optimă pentru a fi distribuită populaţiei în punctele termice. De aici primeşte populaţia căldura şi apa caldă menajeră. Deci, este vorba de coborârea temperaturii de la CET şi până la populaţie şi nu de consum de combustibil pentru ridicarea temperaturii agentului termic furnizat de CET.
Noi plătim agentul termic fără să ţinem cont că l-am plătit deja prin plata energiei electrice consumate de fiecare dintre noi. Dar, nu trebuie neglijată nici partea de distribuţie a agentului termic (conducte magistrale, puncte termice etc.) care desigur trebuie suportată de populaţie, dar nu şi partea de ridicare a temperaturii agentului termic pierdută din cauza proastei gestionări a sistemului de către CET.
Pe această temă ar fi de dorit o discuţie în cadrul societăţii şi prin intermediul ziarului Jurnal arădean.
MIHAI SĂBĂILĂ,
ARAD
SCRISORI DE LA CITITORI. Cat ne costa de fapt caldura?
Reactualizat la:
De câteva zile în „Jurnal arădean” apar diferite articole pe tema încălzirii şi a situaţiei CET-ului pe lignit. De asemenea, se discută mult şi pe tema subvenţiilor acordate de primărie sau de guvern. Ceva însă se lasă deoparte de fiecare dată şi anume din ce se compune valoarea gigacaloriei.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Victima a ajuns la spital. Familia acesteia și poliția îl caută pe șoferul care a produs accidentul.
Local
Primăria Municipiului Arad a lansat procedura de licitare a lucrărilor de refacție a liniei-cale de tramvai și a rețelei aeriene de contact pe Calea Radnei și Podgoria – Zona III.
ARADON Sport local
FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 25 de puncte în runda a 5-a din LNBF.
Local
În 2023, în laboratorul Spitalului Județean, au fost prelucrate 20.981 de blocuri de parafină cu fragmente tisulare, iar 1.207 pacienți au fost diagnosticați cu proliferări tumorale.
Local
Aproximativ 35% din energia consumată este risipită. E.ON a transmis câteva sfaturi pentru ca în această iarnă facturile să fie cât mai mici.
Local
Sute de copii s-au repatriat cu familiile în ultimul an şi au cerut să fie înscrişi la şcoli din judeţul nostru.
Local
Pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină, sâmbătă dimineață, în jurul orei 8:00, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din orașul Ineu.
România
Accident cumplit, produs vineri seară, la Lugoj. Trenul care circula pe ruta București - Timișoara a lovit o mașină, șoferul acesteia murind.
1
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
1
Citiți principiile noastre de moderare aici!