A ajuta înseamnă a lua o decizie imediată şi nu să te apleci asupra problemei ivite în calea ta, să o diseci, să o analizezi din toate punctele de vedere, dacă e bine sau nu să dai ajutor cuiva. Toate acestea se învaţă de la o vârstă fragedă de la părinţi, de la cei cu care te-ai întâlnit zilnic, de la anumiţi oameni care au avut o obligaţie faţă de societate, prin instituţiile abilitate. Nu trebuie să mergem prea departe pentru a învăţa un lucru bun. Şcolile, de orice tip, instituţiile culturale, cu orice structură, cele administrative, bisericile, sunt doar câteva porţi la care să baţi pentru a ţi se deschide un orizont spre binefacere. Vei întâlni artişti şi alţi oameni deosebiţi care te vor încânta prin priceperea lor, rămânând pentru tine un model demn de urmat. O bibliotecă, un muzeu, o expoziţie vizitată, o fabrică, o uzină, toate te vor face să trăieşti într-o lume pe care nu ai cunoscut-o.
Cât de bine te vei simţi într-o biserică, unde vei asculta imnuri de slavă, vei fi captiv la mirosul de tămâie; vei fi un alt om între oamenii din lăcaşul sfânt, oricare ar fi biserica aceea. Vei asculta un cuvânt de învăţătură. Biserica te învaţă să porţi pe tine un veşmânt curat, să saluţi creştineşte, să trăieşti alături de viaţa materială şi pe cea spirituală; trebuie să trăim cele două vieţi în paralel; cine nu face aşa ceva nu ştiu dacă se poate numi trăitor pe acest pământ.
Moşii şi strămoşii noştri au trăit mai liniştiţi decât noi tocmai că au fost credincioşi şi au frecventat biserica; rugăciunea lor a fost mai puternică în lăcaşul sfânt, s-au eliberat de o anumită greutate sufletească. Acolo şi-au adus aminte de părinţi, de cei decedaţi, de vecini, de prieteni; s-au rugat pentru toţi în aceeaşi măsură.
Ieşind din biserică s-a simţit mai puternic, cu poftă de viaţă şi nu s-a gândit niciodată că pieirea îi e aproape.
Credinţa l-a întărit pe om. Mulţi consideră că un locaş de cult trebuie frecventat doar de către bătrâni. Ce folos am avea dacă am inversa pentru un timp o mulţime de lucruri: să facem şcoala la o vârstă înaintată, să fim pensionari în tinereţe, iar tradiţionala căsătorie să o facem la cinci zeci de ani!
Evlavia, credinţa, faptele bune trebuie să stea pe primul plan. Bătrânii şi bătrâneţea apar pentru toţi la un anumit moment. Să ne bucurăm de sănătatea noastră, de tinereţe şi de viaţa în paralel: materialul şi spiritualul să le avem alături de noi.
Am văzut oameni care îşi evidenţiau semnul crucii, dar nu au frecventat biserica; mulţi pun fel şi fel de motive pentru a nu deschide uşa bisericii.
Nu există slujbă bisericească din care să nu înveţi ceva, să aduci o motivare vieţii trăite de tine. Te vei schimba sufleteşte şi vei deveni un alt om. Chiar dacă nu suntem conduşi, trebuie să călătorim prin această lume pe care nu o cunoaştem bine.
Biserica uneşte trăitorii. În momentul de faţă, oamenii se singularizează, devin mai puţin activi, se distanţează unii de alţii, devin mai răi, mai puţin bisericoşi şi mai slabi patrioţi.
Frecventând biserica vom fi mai îngăduitori, mai buni, cinstiţi şi harnici. Vom vedea în lumea paralelă o busolă a vieţii noastre.
JULA GHEORGHE,
BELIU
SCRISORI DE LA CITITORI. Crestine, fii evlavios! Vei deveni alt om
Suntem îndemnaţi, de multe ori, să facem un lucru creştinesc - „Este creştineşte”, zic unii; să ajutăm pe cineva, fie la o lucrare, fie cu un produs material, ori sufleteşte, să-l înveţi ceva, care aduce satisfacţie individului şi, implicit, întregii societăţi.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
În prezența a aproximativ 150 de preoți și diaconi și a peste 1.000 de credincioși, ierarhii arădeni au pus piatra de temelie pentru biserica Schitului „Izvorul Tămăduirii” de la Frumușeni.
2
Local
Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri.
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!