Cei ce lucrează alături de responsabil să se simtă bine şi să fie conştienţi că în fruntea lor au un om care nu se mândreşte cu şefia lui, ci caută bunul mers al unităţii. Aşa ar trebui să fie şi aşa este în multe dintre situaţiile ivite.
Ca pe un întreprinzător, încă de acum câţiva ani, preotul Bisericii greco-catolice din Beliu, Ioan Cosmin Farcaş, este un iniţiator de lucrări de îmbunătăţire a locaţiei de cult. Ca biserică veche, a suferit în cei opt ani mai multe stadii de reparaţii şi îmbunătăţiri, respectându-se normele ce se cer la o astfel de intervenţie. La repararea edificiului şi-au adus contribuţia toţi credincioşii, dar unii au excelat: Popa Gheorghe, Dudaş Pavel, ceilalţi credincioşi, cu eforturi mai mici au susţinut, după putinţă, ceea ce a fost necesar clădirii. Nu trebuie să neglijăm ajutorul dat de către Episcopia Bihorului şi cel primit prin alte sume băneşti, din participări ale altor persoane şi instituţii.
Un brâu de piatră s-a aşezat lângă fundaţia clădirii de jur-împrejur. Interiorul acesteia a fost refăcut aproape în întregime: pereţii, pardoseala; ferestrele s-au înlocuite cu vitralii, mobilierul, în întregime, refăcut şi înlocuit; lumina electrică a fost redirecţionată, iar exteriorul clădirii a fost tencuit. Recent s-a lucrat la turnul bisericii; luna august a fost propice pentru modificarea lui. Meşteri iscusiţi au fost tocmiţi pentru coborârea turnului vechi. Au renovat crucea şi au ridicat un turn nou din lemn bine tratat pentru a rezista intemperiilor, după stilul maramureşan; rezultând terasa-balcon, de unde poţi privi peste toată întinderea localităţii, acest turn devenind astfel un agreat şi minunat punct turistic de referinţă; în acelaşi timp, biserica-monument istoric schimbă mult înfăţişarea localităţii. Modelul turnului este împrumutat din zona nordică a vestului nostru, ca o legătură între populaţiile româneşti, dovedind că nimic nu se face independent, ci după o puternică influenţă, aşa cum s-a petrecut şi se petrece în folclorul şi datinile strămoşeşti.
Dacă stai şi gândeşti, a rămas în picioare doar scheletul bisericii, restul a fost refăcut; clopotele puternice dau de veste că această clădire a rămas statornică datorită preocupărilor preotului Farcaş şi a credincioşilor din localitate. Credincioşii sunt mulţumiţi nu numai de realizările vizibile în renovarea bisericii, ci şi pentru mult apreciatul cuvânt de învăţătură al preotului care dovedeşte a fi un bun orator.
Multe dintre instituţiile din localităţile noastre ar suferi astfel de transformări, atunci s-ar şti că acolo lucrează oameni cu tragere de inimă, harnici şi credincioşi. Aşa s-ar scoate în evidenţă şcoli, grădiniţe, muzee, parcuri şi clădiri vechi, uliţe frumoase şi chiar apele cate traversează anumite localităţi.
JULA GHEORGHE,
BELIU, NR. 79
Citiți principiile noastre de moderare aici!