Zilele trecute, o bancă unică a bulevardului, în loc să fie restaurată şi pusă în valoare a fost desfiinţată, pentru că este considerată inestetică pentru locul pe care l-a străjuit peste opt decenii. Amplasată aproape de intrarea în Policlinică, multă vreme a fost singura bancă dintre Primărie şi Piaţa Podgoria.
Alături de Policlinica edificată în anii interbelici, probabil, odată cu ea a fost realizată şi banca demolată recent. Atunci, ca şi acum, la unele intersecţii erau amplasate siguranţe electrice, doar că tabloul electric era ingenios mascat în spătarul de beton al unei bănci. Partea electrică veche nu mai funcţiona de mult, dar banca de beton bine fixată în trotuarul bulevardului a rezistat timpului intactă, iar restaurarea ei ar fi fost simplă, dacă se dorea. Nu este vorba doar de o bancă, ci de un element complex de mobilier urban, caracteristic acelor vremuri. Acum au mai rămas două exemplare: unul pe bulevardul Decebal, iar altul descompletat, pe strada Episcopiei.
Oraşul este reprezentat nu numai prin clădiri, străzi, pieţe, parcuri, statui, ci şi prin mobilierul urban specific, realizat în decursul timpului. Parisul a moştenit multe bănci din secolul al XIX-lea, care sunt şi vor rămâne în continuare pe locul lor. Farmecul oraşelor europene constă în dialogul dintre vechi şi nou. Şi în ţară există oraşe unde cu prilejul unor modernizări savante, mobilierul urban vechi a fost restaurat şi integrat cu pricepere noului.
Din păcate, mobilierul urban vechi pe care alte oraşe l-ar valorifica, la Arad este demolat sau ignorat, fiind lăsat în voia sorţii.
De exemplu, vechii cilindri pentru afişaj din centrul Aradului. Cilindrul metalic pentru lipirea afişelor a fost inventat şi brevetat la mijlocul secolului al XIX-lea, la Berlin, de arhitectul Emil Ernst Litfass. El a ajuns şi la Arad, unde în 1870 şi-a amplasat cilindri şi pe bulevardul nostru. Până nu demult erau trei. Acum, mai există doi cilindri, care par ignoraţi pe latura vestică a bulevardului, iar al treilea, dispărut recent, era vizavi de Sinagogă, pe trotuarul străzii Tribunul Dobra. Un pătrat delimitează locul unde a stat neîntrerupt mai bine de un secol şi jumătate.
Chiar şi piesele de mobilier vechi sunt martorii trecerii unor generaţii, de aceea timpul le conferă autenticitate. La Arad, din păcate, rămân tot mai puţine piese vechi de mobilier urban.
E bine că s-au pus bănci noi pe centru, deşi par puse la întâmplare, pentru că deocamdată, lipsesc în locuri unde ar fi necesare. Înţeleg că băncile noi fac parte din modernizarea actuală a oraşului, dar nu înţeleg de ce singura bancă veche de pe bulevard nu a putut fi păstrată alături de băncile noi.
Când în numele unor modernizări se distrug elemente vechi din spaţiul public, de fapt se şterge memoria locului. În acest fel, treptat dar sigur, se pierd semnificaţiile spaţiului urban, care devine inexpresiv, iar din păcate, la rândul lui, Aradul devine tot mai provincial.
Arh. Emil Anghel
Depozitată
La sugestia cititorului nostru, am întrebat Primăria ce s-a întâmplat cu banca dezafectată din faţa Policlinicii Municipale. Am aflat că aceasta „a fost transportată în depozitul Recons, unde va fi păstrată până când se va decide în legătură cu o eventuală recondiţionare a ei”.
Trimite articolul
XBăncile și cilindrii pt. afișaj stradal n-or fi având certificatul de construcție, că-n situația asta sunt zeci de mii de poduri și podețe în toată țara, care urmează să fie demolate, spre uimirea și revolta localnicilor.
Se darama,se distruge,se sterge istoria ARADULUI!!!! Dar se si fac multe lucruri noi,extraordinare,care scot in evidenta capacitatea si viziunea urbanistica a administratiei ARADULUI; n-ai cum sa nu fii emotionat,impresionat sa nu te patrunda mesajul,imaginea artistica a monumentului de badoc ruginit din fata cinema DACIA!!!! Pacat ca pe acele badoace nu sunt si pozele edililor,a artistilor,a arhitectului municipal …Nu le crapa obrazul de rusine acestor demolatori mancurti???!!!???
-
Victor,
Macar bancile din Parcul Pensionarilor sa poarte numele lui Falca!
ce sa te astepti de la adunatura din primarie?cu un padurar in virf,nu am nimic cu calificarea de padurar,absolvirea unei facultati indiferent de specializare iti certifica niste competente mai mari sau mai mici in domeniul respectiv, restul se “invata”din studiul individual,cu cit mai multe carti citite cu atit ai un orizont mai larg si o viziune mai complexa asupra lucrurilor, cei mai important inveti sa-ti recunosti limitele si sa nu te arunci pe fonctie daca stii ca risti sa te faci de ris,oare primarele nostru are biblioteca?cite carti citite o fi avind?
-
Tot distrug astia. Au scos banca aia ca nu ii placea nu stim carui pitigoi cu functie la Edilitara. Poate vor sa isi ajute vreun amic (,,bun cotizant,,) ce vinde banci ca acelea monopolizate de tiganci cersetoare peste drum de galeria Delta
-
Nu au bani de incalzire…
-
Sa vedem cum se completeaza cu pavaj locul. Tot bulevardul e un lego nereusit dupa toate sparturile . Nu va intereseaza nici de nevazatori ca acele pavaje marcate cu vopsea speciala la trecerile de pietoni nu au mai fost puse la loc dupa reparatii. Pomii de la Podgoria au fost scosi pt .ca s-au uscat. S-au uscat pt.ca se arunca apa cu detergenti si chimicale e la magazine si de la sarea cu care au dat pe trotuar. Vai de noi Aradenii… nu mai am cuvinte
treburi gandite dupa sloganul „„ ” inteligenta fuge dupa mine… da’ io sunt mai rapid ! “
-
un nimeni,
Macar au examinat-o sa vada cum trebuie facuta o banca ce rezista la lovituri de copite?!-
arta.. terminlogie complet idescifrabila
-
Mafia PNL-PSD din primaria Arad fura si distrug toata istoria orasului !! Infectii sub comenda lui Falconeti se ocupa doar de furt, distrugere si defrisare !!
Majoritatea a ales! Desi nimeni, cică, nu i-a votat! Tot, bibi sau jita, au ieșit primii!
Pe Decebal colt cu Bălcescu a mai rămas un ciot, doar spătarul. O alta banca se afla in parcul Eminescu. A dispărut și cilindrul de afișaj stradal langa casa cu lacat. Sper sa fie restaurate și reamplasate. Fac parte din istorie, arhitectura urbana a orașului.
-
Cilindrul era din fonta ca si stalpii de iluminat stradal.Afacere garantata daca se duc la metal comp
Dacă băncile astea de lemn ar fi puse ca să ai o discreție atunci când stai nu te deranjează cineva chiar așteptam să zicem eu zic că sunt foarte indiscret depuse și deranjează pentru că mulți suntem într-o grabă în acest oraș și nu e să zic așa suportabil s-o vezi pe cineva sărac așteaptă înțelegeți multă se așteaptă salariile poate cu o condiție de ești o doare picioarele sau de ce trebuie gândit încât să fie băncile astea și discrete dar și extrem de folositoare aleluia să aibă o să beau să aibă placă de fotovoltaică deja aibă anumite accesorii super super super ingenioase care să ofere o discreție maximă unde sunt pus zona.
-
:)))))))))) Renunță la Google Translate!
Un pecican a reprodus băncile de Metianu care erau cumpărate pe bani grei iar omul a reușit cu sub 3000 euro sa produca 12 banci identice dar puțin spre cărămiziu. Pe ele se găsește și blazonul stema orașului Arad turnata din bronz. Efectiv un necunoscut un simplu pensionar care a lucrat în constructi în Spania. Nimeni nu cunoaște zona unde se vor monta, dar cum gura satului vorbește tot posibilul pe linga o biserica ortodoxa.
astia sunt cancer.tot distrug.nu mai lasa nimic in urma lor.mai avem in oras cel putin 2 stalpi cu care , cred ca se iluminau cu ajutorul gazului, strazile din aceea vreme.sper sa nu ajunga la fier vechi
Din ciclu “noi muncim, nu gandim”…part II
Deci, plâng de-atatea ori de câte ori mă întorc în orașul meu natal, ARAD!, mă doare sufletul de ce sa ales de această,,Mică Viena”, nu știu pe cine să luăm la raspundere, dacă, Aradeanul, votantul, cetățeanul Aradului este mulțumit de ,,ARADUL de AZI?
-
Singurul vinovat este CFR care trebuie lichidat în totalitate pentru fapta sa. Sa cerem pedepse maxime pentru tranzitul de vinituri din ani 80-90 Din cauza citorva famili de rozatoare sa distrus mica Viena😭
Edilii parveniți lipsiti de cultură și respect pentru trecutul orașului sau comportat cu banca ca acei needucati care au vandalizat noul tramvai vopsit in alb-roșu.
Aceea banca trebuia refacta si pusa in valoare.
Pe o strada centrală a rezistat timpului un stâlp vechi ornamental din fonta. Timpul și-a lasat amprenta decolorandul dar si semanand cu trunchiul unui copac care este foarte aproape de el. E pe str. George Coșbuc in apropierea zonei Intim.
Foarte bina ca a fost ridicata banca din acel loc ! Ce stie arhitectul Anghel despre esteica orasului si in general despre urbanism ? Nimic !! Eu zic ca trebuie amplsata in zona Libelula,in fata marelui monument din tabla ruginita,ca inftiseaza nu stim ce,dar stin la indemnul cui a fost plantat acolo;oamenii ar putea sta linistiti pe banca si ar putea sa aduca urari de bine primarului,fost si actual,probabil si viitor,ca ca ei nu mai gasim .
eu il invit pe cel care a ales bancile alea din aluminiu de pe langa pistele de biciclete sa se aseze pe ele vara, in plin soare, si bineinteles, sa fie imbracat (a) in pantaloni scurti .
-
Eu,
Ca sa nu te imbolnavesti, le poti folosi (cele din parcul Eminescu, la fel) numai cind temperatura aerului e egala cu a corpului. -
acelea sint banci antivandalism,”inventate”de altii care au trecut prin distrugeri al animaleleor cu 2 picioare,cit crezi ca ar rezista o banca de lemn?
-
stefan51,
Cita a rezistat cea in discutie.
-
Efectiv trist . Când eram copil stăteam mult pe aceasta banca, locuiesc in zona … bine-nțeles era banca îngrijită pe atuncea .
În pozele vechi se vad acei cilindrii, cred ca erau din fontă, și ce bine arătau! Sper sa fie restaurări și amplasați în locul inițial! În oraș mai sunt câțiva stâlpi din fontă (scrie pe ei anul și ASTRA), arată atât de bine..
Nu pot sa cred ca în Arad, un oraș cu un trecut cultural, nu există oameni la primărie care să nu aprecieze cultura! Rușine!
Cât de mult s-a dezvoltat Clujul și Sibiul datorită culturii!
-
Oamenii din primaria Aradului au doar cultul banilor…
Aradul astazi: o comuna cu tramvai uitata de toata lumea. Las’ ca in locul acestei banci, care putea fi restaurata frumos, vom avea una de tabla ordinara care va costa cateva mii de euro. Ca asa-i in comuna Arad.