L-am întâlnit o singură dată şi a fost suficient să-mi dau seama că este un om de o înaltă ţinută morală şi intelectuală. Citindu-i câteva dintre lucrările tipărite, am concluzionat că am în faţă un cercetător şi un profesor deosebit, nivelul la care puţini pot să aspire şi să-şi aducă contribuţia la îmbogăţirea, prin cercetare, a filelor de istorie a poporului român. Acestea m-au determinat să scriu câteva cuvinte despre omul şi lucrătorul cu mintea – Ioan Godea, apoi să recunosc meritele acestuia şi să înţeleg efortul pe care l-a depus în folosul societăţii.
Muzeolog, director al diferitelor muzee, conducător de doctorat, participant la congrese, expoziţii şi sesiuni ştiinţifice, a continuat cu editarea de reviste ştiinţifice şi de cultură, în urma căror activităţi multiple şi complexe, pe parcursul mai multor ani, a fost răsplătit cu merituoase premii academice şi distincţii didactice.
Opere de căpătâi îi stau teza de doctorat ,,Monumente de arhitectură populară din nord-vestul României. Biserici de lemn”, pagini monografice ,,Lunca Teuzului. Morcila”(Bucureşti 1990) coautor avându-l pe Ioan Coste, ,,Târgul de fete” – 2010, Coautor Narcisa Ştiucă. Aceste lucrări îi aduc cinste, ce i se poate recunoaşte de către oricine. Bine ar fi dacă parte din cărţile dumnealui ar sta pe masa şi în biblioteca fiecărui cititor, acestea să lumineze, prin prezenţa lor, casa fiecărui român.
Profesorul Ioan Godea este un fiu al satului Mocirla, iubit şi admirat de către consăteni, de către mocirlanii care se mândresc aşa cum se fălesc şi cu Vasile Goldiş. S-a născut la 16 iunie 1943. Părinţii săi, Dezideriu şi Zeina, i-au condus paşii de copil, iar tata i-a fost sprijin toată viaţa.
În ultimul timp, parcă ,,ca o chemare a străbunilor”, domnul Ioan Godea s-a străduit să găsească o oază de linişte în localitatea Bârsa, pe valea Crişului Alb, în apropiere de Canalul Morilor, loc propice pentru meditaţii şi clipe de creaţie, pe care i le dorim din plin.
GHEORGHE JULA,
BELIU, NR. 79
Citiți principiile noastre de moderare aici!