Trebuie să îi dăm posibilitate tânărului de azi să fie preocupat în cadrul unei acţiuni; el se mândreşte când ştie că are o anumită sarcină de îndeplinit, mai ales că lipsesc mult astfel de iniţiative.
Să ajungă la „Întâlnirea codrenilor” de la Groşeni a fost dorinţa multor tineri dornici să urce pe scenă şi să-şi arate priceperea în cântec şi dans popular. Aici şi-au făcut prezenţa mai mult de zece formaţii artistice din Groşeni, Hăşmaş, Beliu, Bârsa, Dieci şi din alte localităţi. Parte dintre programele formaţiunilor le-am văzut şi le-am ascultat pe scena „Satului de vacanţă”, fiecare formaţie aducând pe scenă specificul localităţii sale, în ceea ce priveşte costumaţia, cântecul şi jocul, dar putem spune că au fost şi unele interferenţe cu folclorul din Banat,la formaţiile instrumentale şi la soliştii vocali. Multe voci frumoase şi cu conţinut agreabil în cuvinte fiind răsplătite prin aplauze de către publicul ce urmărea cu interes programul prezentat pe scenă.
Unele formaţii artistice au dovedit multă experienţă în faţa publicului, parte din dansatorii de la Beliu; formaţia din Bârsa a dovedit siguranţă şi continuitate în dansurile executate. În melodiile de dans, s-au făcut cunoscute piese din partea de sus a Crişului Alb, s-a pătruns până în zona moţilor, s-au auzit melodii de la Vaţa. Spre bucuria spectatorilor, toate grupurile artistice s-au străduit să aducă pe scenă tineri dansatori şi solişti, o învrâstare benefică, pentru împrospătarea formaţiilor. M-a surprins faptul că acelaşi instructor de dans popular a pregătit formaţiile din Hăşmaş şi din Bârsa. Am amintit Bârsa pentru că acolo se observă o tradiţie în pregătirea artistică a localnicilor. Păcat că la aceste întâlniri nu sunt prezentate şi alte formaţii, cum ar fi cele corale şi momentele vesele sau poezii umoristice etc.
Copiii ce au urcat pe scenă pentru prima dată au determinat părinţii să se înduioşeze, să verse pe obraz lacrimi de bucurie; alergau în dreapta şi în stânga să îi felicite pe tinerei, să înfrunte arşiţa verii şi să se pozeze, satisfăcuţi, alături de copiii cu obrajii îmbujoraţi. O bunicuţă arăta nepoţilor locurile cunoscute de ea din copilărie şi transformările ce au avut loc în acel sector şi toţi o priveau mirându-se de ceea ce spune.
A treia ediţie a întâlnirii codreneşti a adunat multă lume din împrejurimi, mişcare la care nu s-au aşteptat prea mulţi. Au venit oameni pentru a se distra împreună cu artiştii, a vedea frumuseţile locului la Satul de vacanţă şi au reuşit să bea apă din cele două izvoare amenajate corespunzător. Mulţimea a putut admira Muntele Pleşu, din apropierea crestelor lui, deşi până acolo era mult de mers, dar muntele îi privea de sus ca un învingător, pentru că foarte puţini sunt aceia care s-ar încumeta să-i strivească crestele.
Maşinile excursioniştilor stăteau parcate, la bară, iar poliţişti supravegheau bunul mers al circulaţiei.
Oameni diverşi au fost prezenţi la „Întâlnirea codrenilor” , primari din zonă, din conducerea judeţului, domnul Ţica şi senatorul Cristina Ioan. Să nu uităm că au fost înmânate diplome de excelenţă acelor oameni care s-au străduit în pregătirea formaţiilor de artişti, de altă dată şi pe acelea de acum. Cinste artiştilor devotaţi manifestărilor culturale, tuturor acelora ce s-au străduit ca scena de la Groşeni, din „Satul de vacanţă” să dea satisfacţii şi bucurii spectatorilor prezenţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!