În primii doi ani, ziua cartierului s-a bucurat de un real succes, au avut loc multiple activităţi culturale, sportive şi alte activităţi la care au participat mai ales elevii şcolii generale, care au prezentat frumoase programe artistice. Celor mai activi şi merituoşi cetăţeni, conducerea municipiului le-a acordat distincţii şi diplome de excelenţă, a fost sprijinită apariţia unei noi ediţii a monografiei cartierului. După această ediţie, în faţa şcolii s-a dezvelit monumentul unei importante personalităţi, fiu al cartierului: Adam Nicolae care a fost cel mai tânăr parlamentar în parlamentul ţării, om de mare iniţiativă în perioada 1920-1924 dar şi înainte, încă de foarte tânăr, s-a dovedit demn de încredere pentru această funcţie. Tot cu această ocazie, şcolii generale din cartier i s-a dat numele simbolic „Nicoale Adam”.
Era normal şi necesar ca această sărbătoare să aibă loc şi în anii următori, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Apreciatul parlamentar, om de iniţiativă, care era sufletul acestor sărbători, Adrian Niţu, a decis să-şi retragă candidatura la alegerile generale din anul 2012.
Mulţi cetăţeni au aşteptat să apară şi a treia ediţie a monografiei cartierului, pe care doreau să o aibă în familie, mai ales pentru generaţiile următoare.
Multe întâmplări interesante au rămas pe dianafară de la ediţiile anterioare. Merită consemnată întâmplarea petrecută în biserică cu mulţi ani înainte de revoluţie, când preotul Teodor Şuteu (1940-1959) îl întreabă pe un cetăţean venit în vizită din America, unde emigrase. Ce mai fac ai noştri, cetăţeni din fosta comună, care emigraseră şi ei în America? Cineva l-a „şoptit” la mult temuta securitate pe nefericitul preot, care a fost săltat şi, timp de şapte ani, a suferit chinuri groaznice, cu lanţuri pe picioare în diferite puşcării, fiind socotit deţinut politic.
Este normal să apară într-o nouă ediţie şi alte întâmplări, obiceiuri şi tradiţii.
Nu a apărut nici numele multor talente ale cartierului, cu care cetăţenii se mândresc, care activează în multe scene ale ţării ca interpreţi de muzică clasică (Cluj, Timişoara, Iaşi, Germania), dar şi ca interpreţi de muzică populară şi instrumentală.
Sărbătoarea cartierului nu ar trebui să se piardă pentru că în această aşezare au avut loc frumoase şi interesante tradiţii culturale şi în anii trecuţi. Aşezarea atestată documentar încă din anul 1453 a fost scena unor mari bătălii şi în repetate rânduri a fost complet distrusă şi cu greu refăcută.
VASILE MOTOCEA, PENSIONAR,
ARAD
SCRISORI DE LA CITITORI. Sanicolaul Mic merita o zi a cartierului
Cetăţenii din cartierul Sânicolaul Mic au fost probabil încântaţi atunci când s-a consfinţit că în fiecare an, în ultima duminică din luna mai, să se ţină ziua cartierului, care va rămâne bătută în cuie şi va deveni sărbătoarea lor tradiţională.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
Accident cumplit, produs vineri seară, la Lugoj. Trenul care circula pe ruta București - Timișoara a lovit o mașină, șoferul acesteia murind.
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
1
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri.
2
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
1
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!