Deşi nu ştia (până să-l informeze ziariştii) că Tribunalul Bucureşti îl obligă să aducă Monumentul Marii Uniri la Arad, sculptorul Florin Codre apreciază că decizia instanţei „este aproape corectă”. Însă mai spune că „nu era nevoie de o sentinţă ca să aduc lucrarea. Mi se pare absurd că mie mi s-a reproşat că nu am terminat lucrarea la timp, pentru că nici Ministerul Culturii nu a respectat contractul. Din acest motiv spun că este aproape corectă decizia” – explică sculptorul Florin Codre pentru Mediafax.
El precizează că Primăria din Arad trebuie să pregătească locul pentru amplasarea monumentului. „Ca să duc lucrarea, trebuie să am unde. Primăria din Arad trebuie să pregătească locul, dar, din câte am auzit, nu a făcut nimic” – spune artistul care se află, în prezent, în Franţa. Monumentul este, însă, în ţară. Potrivit sculptorului, „lucrarea este la mine în curte, la 70 de kilometri de Bucureşti, în satul Chiselet (judeţul Călăraşi – n.r.)” – declară Florin Codre pentru Mediafax.
Şantierul se poate deschide oricând
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, precizează pentru Mediafax, că proiectul tehnic şi toate celelalte documente necesare începerii lucrărilor la amplasamentul Monumentului Marii Uniri de la 1918 au fost finalizate de mai mulţi ani, însă şantierul nu a fost deschis din cauză că piesele monumentului nu au fost livrate de sculptorul Florin Codre.
În anul 2010, municipalitatea arădeană a alocat din bugetul local suma de 3.000.000 de lei pentru lucrările la amplasamentul monumentului, bani care au fost transferaţi în fiecare buget anual, fiind pregătiţi în orice moment pentru a fi cheltuiţi. Totuşi, din cauza procesului dintre Ministerul Culturii şi artist, lucrările nu au fost începute, pentru ca centrul oraşului să nu rămână în şantier mai mulţi ani, monumentul urmând să fie amplasat pe Lacul Pădurice, aflat lângă cea mai aglomerată intersecţie din oraş.
„Având în vedere întârzierea în livrarea monumentului şi perioadele lungi în care nu a existat corespondenţă cu artistul, pentru că nu putut fi contactat, dar şi din cauza incertitudinilor privind livrarea lucrării, nu ne-am putut permite să ne asumăm riscul de a rămâne cu un şantier deschis mai mulţi ani în centrul oraşului” – declară Corina Drăghici, pentru Mediafax.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, lucrările pot începe în orice moment, dacă Ministerul Culturii trimite „o confirmare certă privind livrarea monumentului”.
Coloană de 150 de tone
Monumentul Marii Uniri de la 1918 este compus din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de mai mult de 20 de metri şi cântărind peste 150 de tone.
Citiți principiile noastre de moderare aici!