Arad. Lucrarea sau banii înapoi! Aceasta este ameninţarea Ministerului Culturii adresată sculptorului Florin Codre, cel care trebuia să realizeze la Arad Monumentul Marii Uniri. Că aşa stă treaba rezultă chiar din informarea oficială trimisă de Ministerul Culturii Primăriei Arad, potrivit căruia instituţia din Capitală apelează la instanță pentru a-l obliga pe sculptorul care a câștigat concursul de realizare a Monumentului Marii Uniri să livreze lucrarea sau să restituie premiul de 10 milioane de lei plătit din bani publici. Reprezentanţii Primăriei Arad susţin că adresa de înștiințare cu privire la faptul că „în urma notificărilor transmise autorului, Ministerul Culturii a demarat acțiunea în instanță în vederea recuperării lucrării Monumentul Marii Uniri de la 1918 sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia, semnată de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Direcției Patrimoniu Cultural, a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Arad”.
De câteva luni bune, nimeni nu mai ştie nimic despre autorul acestei lucrări, realizate în China. După ce s-a vorbit de transportul monumentului din China, a căror costuri ar fi trebuit suportate de artist, dar acesta se pare nu şi le-a asumat, a apărut informaţia că pictorul a plecat în Italia şi nu mai este de găsit nici acasă, nici pe telefoane.
Declară „pierdut” monumentul
Noutatea de acum, faptul că Ministerul a decis să apeleze la justiţie în acest caz ridicol, nu pare să fi fost neapărat pe gustul primarului de Arad, care consideră că „istoria Monumentului Marii Uniri pare desprinsă din teatrul absurd”. Gheorghe Falcă punctează, în plus, faptul că „e bine că totuși reprezentanții Guvernului s-au trezit în sfârșit să reacționeze. Dar este greu de înțeles cum pot să-i privească în ochi pe arădeni și pe toți românii după modul iresponsabil în care au neglijat acest proiect de interes național. Este un eșec incalificabil: au ajuns practic în situația de a declara «pierdut» Monumentul Marii Uniri. Este o ofensă fără margini adusă României și istoriei poporului român”.
Cât despre arădeni, e posibil ca aceştia să vrea un alt artist şi un alt monument, calitatea proiectului şi a operei realizate de Florin Codre lăsând cam mult de dorit. Oricum, la data la care s-a decis cine şi cum face monumentul la Arad, arădenii nu au fost consultaţi, aşa că…
O istorie dureroasă
Inițiativa ridicării în Arad a unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a apărut, potrivit unui comunicat remis de Primăria Arad, în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînființarea Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Asociația a organizat de altfel un concurs național pentru proiectul artistic, însă Ministerul Culturii a scos din buget fondurile pentru finanțarea acestuia și a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fără consultarea reprezentanților asociației. Proiectul câștigător a fost anunțat în toamna anului 2007. Atunci, sculptorul brașovean Florin Codre a primit lucrarea şi 10 milioane de lei de la minister pentru realizarea ei. A şi realizat-o… în China, dar nimeni nu a mai adus acasă piesele. Una s-a spart, celelate nu au mai fost urcate pe vapor pentru călătoria finală.
În căutarea autorului
„În 2007, Primăria Arad l-a invitat pe artist să prezinte arădenilor viitoarea operă, cu ocazia evenimentelor oficiale organizate în cinstea Zilei Naționale. Primăria Arad a prevăzut anual fonduri în buget pentru realizarea infrastructurii și instalarea monumentului, dar livrarea lucrării nu a mai avut loc. Încercările repetate ale municipalității de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat”, se mai arată în comunicatul Primăriei Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!