Este o expoziţie ce reuneşte 60 de piese din ultimii 10 ani de activitate, lucrate în lemn de stejar, brad sau plop şi reprezintă un concept al artistului despre relaţia cu oraşul, cu parcul sau sensurile giratorii, toate acestea fiind locaţii posible pentru sculptura lui.
Vernisajul a avut loc la ora 18, iar în deschidere au vorbit Petru Lucaci- preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Magda Cârneci- redactorul Revistei Arta, Ileana Pintilie istoric şi critic de artă de la Univesitatea de Vest Timisoara şi Levente Bognar- viceprimar al Aradului.
„M-am bucurat să văd anvergura acestui proiect şi să îmi dau seama de faptul că Dumitru Şerban este unul din cei care au investit în producţia de artă contemporană. Sper ca într-o zi să le revedem în spaţiul public pentru că sunt proiecte pentru spaţiul public… m-aş bucura să mă plimb în Arad şi să întâlnesc astfel de lucruri de mare ţinută şi de mare impact vizual, m-aş bucura să le regăsesc în muzeu”, a spus Petru Lucaci.
„As vrea să vă spun că dacă nu aveţi nicio idee despre sculptura română modernă de până acum, aţi putea să vă faceţi o idee excelentă, sintetică, concentrată, văzând această expoziţie a lui Dumitru Şerban. Mie mi se pare că în aceste două hale nu e doar sinteză a unei creaţii de peste 40 de ani, ci aproape o ilustrare a ceea ce are mai bun sculptura română modernă din perioada postbelică, din ceea ce s-a numit curentul post-brâncuşinean de la finele anilor `60 care continuă până acum. Eu cred că Dumitru Şerban pune prin opera sa o extraordinară coerenţă într-o linie glorioasă de mari sculptori români care ar face oricând cinste unei selecţii europene a artei. (…) Aici vedeţi lucrări doar din ultimii 10 ani, dar ele sunt simptomatice pentru întreaga lui creaţie care pune în balanţă, în dialog doi poli: polul arhaic, tradiţional, care pleacă de la instrumentarul ţărănesc cumva ieşit din uz şi căpătând o valoare estetică, enigmatică aş putea zice, plină de forţă şi de expresivitate, pe de alta parte, polul abstracţiei, polul conceptual, atât de caracteristic artei moderne”, opină Magda Cârneci.
Teba- posibilă locaţie pentru un viitor „Muzeu de Artă Contemporană Arad- MACA”?
Cele 2 hale ale Fabricii Teba pe care Dumitru Şerban le-a ocupat cu sculpturile sale, au conturat în mintea multor iubitori de artă prezenţi joi la vernisaj, ideea că fosta fabrică arădeană ar putea fi transformata în ceva ce Aradului ii lipseşte atât de mult- un muzeu de artă contemporană, sau chiar un hub cultural, un ansamblu de spaţii destinate desfăşurării şi creaţiei artistice. Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Petru Lucaci, a fost unul dintre cei care au observat imediat această posibilitate, punctând că „acest spaţiu ar trebui să fie un spaţiu permanent pentru că aici este un tezaur de cultură vizuală contemporană, practic este un muzeu.”
Expoziţia lui Dumitru Şerban rămâne în Halele Teba şi poate fi vizitată gratuit până în 1 septembrie 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!