Reguli (şi mai) noi în activitatea comercială din municipiul Arad. Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale din municipiu a fost modificat chiar pe ultima sută de metri, prin amendamentele formulate de consilierul local Ovidiu Moşneag şi votate de către ceilalţi aleşi, în unanimitate sau majoritate, în condiţiile în care propunerile veneau, în mare, în favoarea comercianţilor din oraş. În loc să plătească o sumă fixă pentru anumite tarife legate de funcţionarea societăţilor, patronii vor plăti de acum sume, unele mult mai mici, în funcţie de zona în care îşi desfăşoară activitatea. Nu toate tarifele au scăzut însă, în condiţiile în care Primăria Arad are de gând să taxeze “scump” activităţile de noapte.
Mai scump la sex-shop
Prima modificare a regulamentului a adus şi prima creştere. Ea a vizat articolul 32 din regulament, care preciza iniţial faptul că tariful de autorizare pentru autorizaţia de funcţionare este de 200 de lei. Ca urmare a amendamentului propus de Moşneag şi votat de colegi, tariful de autorizare va fi de 200 de lei pentru activităţile de comerţ cu amănuntul şi prestări servicii, dar va creşte la 250 de lei pentru comerţul cu ridicata, comerţul de gros şi cash and carry şi va ajunge până la 300 de lei pentru activitatea de sex-shop.
Un alt articol din regulament supus modificării înainte de vot a fost cel care făcea referire la autorizaţia de funcţionare (art.40), care trebuie vizată anual, până la data de 30 aprilie.
Iniţial, tariful vizei anuale a fost stabilit la 100 lei, dar, după propunerea alesului PD-L, consilierii au decis ca tariful vizei anuale să fie de 100 de lei doar la activităţile de comerţ cu amănuntul şi prestări servicii. Pentru comerţul cu ridicata, comerţul de gros şi cel de tip cash and carry, tariful a fost stabilit la 150 de lei, în timp ce pentru activitatea de sex-shop suma a fost urcată până la 300 lei.
Noaptea, mai scumpă
O altă modificare a vizat taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, taxă care iniţial era stabilită prin hotărârea CLM privind impozitele şi taxele locale, dar care a fost acum scindată pe zone. Astfel, cuantumul taxei pentru eliberarea autorizaţiei privind desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică pentru anul 2011 a fost stabilit pentru zona A la 3.000 de lei pentru bar de zi, restaurant, catering şi cafe-bar şi la 3.500 de lei pentru bar de noapte, cluburi şi disco-bar, încă un semn că Primăria vrea, din acest an, să taxeze mai dur activităţile “de noapte” şi cele cu iz sexual (iniţial taxa fiind una singură – 3.000 lei).
Patronii activi în alimentaţie publică în zona B a oraşului vor simţi aici, pentru prima dată, reducerea de care vorbeam la începutul materialului. Cei care au baruri de zi, restaurante, cateringuri şi cafe-baruri vor plăti 2.500 de lei şi nu 3.000 lei pentru eliberarea autorizaţiei de defăşurare a activităţii. Cei care sunt, însă, deţinători de baruri de noapte, cluburi, disco-baruri vor plăti pe mai departe 3.000 de lei.
Zone defavorizate, taxe mai mici
Cei mai norocoşi se dovedesc a fi patronii de baruri din zona C, căci aceştia vor plăti pentru eliberarea autorizaţiei privind desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică în caz că deţin baruri de zi, restaurante, cateringuri şi cafe-baruri doar 2.000 de lei, în timp ce pentru baruri de noapte, cluburi şi disco-baruri vor plăti 2.500 lei. Puţinii patroni de astfel de unităţi din zona D se bucură de o reducere şi mai mare: vor plăti pentru eliberarea autorizaţiei la baruri de zi, restaurante, cateringuri şi cafe-baruri 1.500 de lei, iar la baruri de noapte, cluburi şi disco-baruri 2.000 de lei.
500 de lei în plus pentru petreceri
Semn că administraţia a pus ochii pe activitatea de noapte a Aradului e demonstrat încă o dată de aliniatul nou introdus la acelaşi atricol 40, text care face referire la petreceri are au loc după ora 23.00. Mai exact, aleşii Puterii au propus iar CLM a votat ca “în cazul în care în unitatea de alimentaţie publică urmează să se desfăşoare nunţi, botezuri şi alte petreceri organizate, care se desfăşoară după ora 23.00, se stabileşte un tarif suplimentar al activităţii desfăşurate în cuantum de 500 de lei pe an”. Alte modificări propuse în momentul votului la regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale pe ştrand au vizat amenzile, modul de amplasare a teraselor, problema debitelor către stat, dovada izolării fonice etc.
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!