ARAD. Vești îngrijorătoare din domeniul încălzirii centralizate. În aceste zile, la nivelul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei se fac analize şi calcule pentru stabilirea unui nou preţ de producţie, transport şi distribuţie al energiei termice. Iar preţul… nu va merge în jos…Procedura este una obişnuită, însă, modificările produse la nivelul CET Arad în ultima perioadă, care a renunţat la producţia pe bază de cărbune energetic (din cauza nenumăratelor probleme legate de bani dintre CET Arad şi Complexul Energetic Craiova – furnizorul de lignit) şi a trecut, în urma unei investiţii importante, la producţie pe gaz.
Concret, cel puţin acum, se estimează o creştere a preţului despre care vă informam cu circa 5%, după data de 1 ianuarie. Directorul CET Arad, Pavel Moisă, a declarat pentru Jurnal arădean: “Nu noi cerem majorarea de preţ. Conform legii, depunem o documentaţie la ANRE, în funcție de care se stabileşte preţul. Decizia se dă în aşa fel încât să se ia în calcul un profit maxim de 5%”.Acestea fiind spuse, directorul centralei ne-a confirmat şi temerea ca preţul să înregistreze o creştere în acest sezon de iarnă. “După 1 ianuarie este posibilă o creştere nesemnificativă a preţului la gigacalorie. Aproximativ 5%”, a declarat Pavel Moisă.
Trebuie menţionat, este vorba despre preţul la care vinde CET Arad gigacaloria. Preţ care nu este acelaşi cu cel plătit efectiv de populaţie.
Majorarea prețului de producție, transport și distribuție a energiei termice dacă se adevereşte, va pune, anul viitor, o presiune pe administrația locală. Pentru că la nivel local se poate stabili dacă populația va resimți această scumpire, sau nu. Mai exact, dacă se vor identifica surse de finanțare pentru majorarea subvenției (și menținerea prețului de facturare la populație la același nivel ca acum).
Concret, prețul stabilit pentru producție, transport, distribuție de energie termică este în acest moment 307,42 lei/gigacalorie. Populația plătește în acest moment 290 lei/gigacalorie – prețul de facturare stabilit de Consiliul Local. Diferența este plătită de Primărie, cu titlul de subvenție.
Subvenția, dublă!
O creștere cu 5% a prețului de producție (în funcție de Dispoziția ANRE) ar însemna o creștere cu peste 15 lei/gigacalorie, ajungându-se la circa 322 lei/gigacalorie. Iar menținerea prețului facturat populației ar însemna aproape dublarea subvenției acordate de Primărie.
Ajutoare
Trebuie menționat, totuși, că la nivelul familiilor nevoiașe s-ar putea să nu se resimtă modificarea. Primăria aplică, pe lângă subvenție, și o schemă locală de ajutor de încălzire pentru familii (sau persoane) cu venit mediu sub 1.300 lei pe membru de familie. Prin HCLM nr. 273/31
octombrie 2011, familiile și persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică furnizată în sistem centralizat și al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.300 lei, primesc ajutoare lunare pentru încălzirea locuinței cu energie termică, în completarea celor acordate de la bugetul de stat, în cuantum de până la 22 %, respectiv 20 % din valoarea efectivă a facturii. Acestea se adaugă la ajutorul de încălzire acordat de la bugetul de stat celor cu venituri de până la 786 lei.
Pe când o ieftinire?
Veștile se „îndulcesc” puţin, odată cu promisiunile de reducere substanţială a preţului de producţie, odată ce începe să funcţioneze asocierea CET cu grupul de firme cu capital austriac. S-a semnat deja un contract cadru de asociere în participaţiune, urmează să se investească zeci de milioane de euro – banii lor – în retehnologizare, iar preţul de vânzare va scădea. Banii vor fi restituţi investitorilor într-un termen stabilit de comun acord.
Investiţia constă în punerea în funcţiune a unei Turbine de cca 40 MWe cu funcționare pe gaze naturale, Cazan recuperator și Acumulator de căldură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!