Scumpirea biletelor şi abonamentelor pentru tramvaie şi autobuze nu este o lovitură doar pentru călători, ci şi pentru bugetul municipal. S-ar putea spune că Primăria “şi-a furat singură căciula”, după ce a iniţiat proiectul aprobat ulterior în Consiliul Local, privind majorarea tarifelor. Asta pentru că abonamente mai scumpe înseamnă sume mai mari pentru decontarea călătoriilor pentru mii de elevi şi profesori.
La solicitarea şcolilor, Primăria alocă anual sume prin care sunt decontate parţial sau total abonamentele pentru utilizarea transportului public în oraş. Iar diferenţele de sume alocate în 2017 şi 2018 în acest scop sunt foarte mari. În timp ce preţurile abonamentelor au crescut cu 50 la sută, bugetul pentru decontări aproape că s-a dublat.
În 2017, municipalitatea a scos din buget 573.827 lei, însă pentru 2018, abonamentele fiind mult mai scumpe, s-a alocat 1.000.000 de lei. La această sumă se mai adaugă 927.368 lei pentru alte categorii de populaţie care beneficiază de reduceri sau gratuităţi.
Tarife piperate
Hotărârea Consiliului Local Municipal Arad de majorare cu 50 la sută a tarifelor la transportul public cu tramvaiele şi autobuzele în oraş a intrat în vigoare în 10 ianuarie. Un bilet de tramvai costă astăzi 3 lei, iar un abonament lunar 90 de lei. Astfel, Aradul are printre cele mai mari tarife din ţară.
Protestele arădenilor
Scumpirile au atras criticile călătorilor, care pe reţelele de socializare au anunţat un protest denumit „Olimpiada de fugit de controlorii CTP”, ce ar urma să se desfăşoare, timp de o săptămână, începând cu 28 de februarie. Participanţii sunt decişi să nu-şi cumpere bilete de călătorie, reproşând Companiei de Transport că, în timp ce practică tarife mult majorate, condiţiile de transport nu s-au schimbat, majoritatea tramvaielor şi autobuzelor fiind foarte vechi. Până duminică, pe pagina de Facebook dedicată protestului, peste 350 de arădeni au anunţat că vor participa, iar alţi 300 că “sunt interesaţi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!