Consilierii municipali sunt chemaţi să aprobe astăzi planul anual de evoluţie a tarifelor pe cinci ani, ca parte integrantă a „Contractului de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Arad”, pentru întregul judeţ. Contractul mai sus amintit are prevederi clare legate de tarifele pentru prestarea serviciului. În textul proiectului propus, creşterea tarifelor la apă şi canalizare este justificată de o serie întreagă de motive, printre care şi faptul că trebuie asigurată o dezvoltare durabilă a operatorului (Compania de apă), realizarea de investiţii pentru a îndeplini cerinţele Directivelor Europene şi accesarea fondurilor de coeziune în următorii cinci ani.
În atare condiţii, „preţurile şi tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare nu vor fi mai mici decât cele prezentate în cadrul contractului de delegare a gestiunii”, cu toate că în trecut se spunea că tarifele stabilite în contract sunt pur estimative şi că arădenii s-ar putea să plătească mai puţin pentru serviciile oferite de Compania de apă. Compania va solicita, ca atare, iar primăriile vor aproba majorările de preţ la nivelul prezentat în cadrul Contractului de Concesiune începând din 2010, cu data 1 ianuarie a fiecărui an.
Pot fi şi mai mari
În plus, în proiect se mai indică şi faptul că „tarifele menţionate reprezintă o estimare a tarifelor minime necesare, luând în considerare evoluţia viitoare a costurilor de operare, influenţele din contractele de împrumut existente şi impactul proiectului de investiţii finanţat din fonduri de coeziune. Aceste tarife pot suferi ajustări şi modificări”, adică, cu alte cuvinte, vor putea creşte în cei cinci ani luaţi în calcul.
Totuşi, în documente se face meţiunea că „structura şi nivelul tarifelor trebuie să fie stabilite ţinând cont de gradul de suportabilitate a consumatorilor”, deşi e greu de crezut că locuitorii de la ţară se vor obişnui cu tarife la canalizare.
Scumpiri de patru ori pe an
Strategia de tarifare propusă acum spre vot aleşilor presupune ajustări ale preţurilor şi tarifelor de patru ori pe an: la 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie cu indicele general al preţurilor de consum, cât şi majorări în termeni reali. Odată ce contractul de delegare a gestiunii va fi semnat, se presupune că primăriile şi consiliile locale acceptă acest mecanism de tarifare şi automat şi decizia de aprobare a tarifelor viitoare. Dacă nu acceptă tarifele, autorităţile locale vor suporta diferenţele de preţ de la data la care s-a refuzat aprobarea acestora şi până la data aprobării efective.
În prima jumătate a fiecărui an, prin actualizarea planului de afaceri al operatorului, se va estima necesitatea de ajustări de tarife suplimentare.
Şi cu 30% mai mult
În unele localităţi, serviciul de canalizare va fi mai scump de la anul cu nu mai puţin de 30% (exemplu: Curtici, Pecica, Sântana, Pâncota), iar procentul va creşte în anii care vor veni (exemplu: Sântana). Sunt însă şi locuitori ce se vor trezi că vor plăti canalizarea pentru prima dată în 2013, însă preţul de atunci va fi identic cu cel plătit de celelalte localităţi: 2,34 lei/metru cub (Miniş, Ghioroc, Cuvin, Păuliş, Galşa). Cea mai mare creştere la preţul canalizării pentru anul viitor, în termeni reali, va fi consemnată, potrivit tabelului, la Lipova (516%!). Există însă şi localităţi în care populaţia ar urma să plătească acelaşi tarif la canalizare în următorii cinci ani ca şi în 2009 – Arad, Ineu, Vladimirescu. Locuitorii de aici plătesc deja 2,34 lei/ metru cub, tarif stabilit pentru 2013. La apă situaţia e mai puţin dramatică decât la canalizare, aici tarifele crescând în mai toate localităţile cu 2-3%. Pentru 2013, tariful la apă potabilă este 2,40 lei/ metru cub.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!