Astăzi se împlineşte o lună de când Sistemul Informatic pentru Reţeta Electronică a început să funcţioneze. Conform estimărilor, 10% din totalul reţetelor eliberate de medicii de familie ar fi trebuit să fie prescrise în noul sistem. Nu s-a întâmplat, însă, aşa.
La nivelul judeţului Arad, în cursul lunii iulie, medicii de familie au eliberat 2.192 de reţete electronice. Asta, în condiţiile în care numărul total al prescripţiilor dintr-o lună este, în medie, de 80.000, din care 60.000 sunt eliberate de medicii de familie. Aşadar, numai 3,6% din reţetele prescrise de medicii de familie luna trecută au fost trecute prin noul sistem informatic. „Putea fi mai mult” – apreciază dr. Ioan Precup, medic şef al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad.
Din totalul reţetelor electronice eliberate de medicii de familie arădeni, doar jumătate – 1.118, mai exact – au fost onorate în farmacii, pacienţii ridicându-şi medicamentele prescrise. În acest context, e de amintit că din cele 150 de farmacii din judeţul Arad, doar 44 s-au dotat cu sistemul informatic necesar citirii codului de bare de pe reţeta electronică. Adică nici o treime din total! Dar mai e timp, reţeta electronică urmând să se elibereze în paralel cu cea clasică până la sfârşitul anului.
Deşi Sistemul Informatic pentru Reţeta Electronică funcţionează de la începutul lui iulie, doar în a doua jumătate a lunii medicii de familie arădeni au început să prescrie medicamentele în noul sistem. „Sunt şi medici care nu au eliberat nicio reţetă – precizează medicul şef al CAS Arad. Noi i-am rugat să ne informeze în legătură cu motivele care-i împiedică să elibereze reţete electronice astfel încât să vedem cu ce probleme se confruntă şi să încercăm să le remediem. Majoritatea sesizărilor sunt de natură informatică, le discutăm cu specialiştii şi depunem eforturi pentru ca totul să meargă cât mai bine. Ar fi aberant să credem că sistemul funcţionează perfect”.
Pentru pacienţi, reţeta electronică nu presupune niciun efort în plus faţă de reţeta clasică. Presupune, în schimb, un avantaj, oamenii urmând a fi serviţi mai repede cu medicamente.
În loc de reţeta clasică, pacienţii vor primi de la medicul de familie un formular tip A4 (coală ministerială) pe care sunt trecute datele personale şi un cod de bare 2D ce va fi „citit” de farmacie. Pacienţii trebuie să aibă grijă să nu deterioreze reţeta, în special în zona codului de bare, să nu fie udată sau pliată, altfel nu va fi recunoscută în farmacie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!