ARAD. Asociația CitiZenit anunță că pe 29 ianuarie, de la ora 20, vor fi proiectate cinci filme de scurtmetraj reunite sub tema locuirii care, cu toate că au fost supuse agendei de educare a regimului comunist, au reușit să surprindă subtilități de viața din spațiile de locuire și colectivul urban. Producțiile Studioului Cinematografic Alexandru Safia au fost realizate înainte de anul 1990, devenind o valoroasă arhivă a societății românești sub regimul comunist și a cinematografiei documentare.
„Proiecția de film are loc grație platformei Sahia Vintage, o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Platforma este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producție a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist. Proiectul a fost demarat de Asociația One World Romania în 2013”, spun cei de la CitiZenit.
Filmele de scurtmetraj ce vor fi proiectate online pe 29 ianuarie sunt „Reportaj de la Steagul Roșu” – 1956, în regia lui Alexandru Sîrbu, „Casa noastră ca o floare” – 1963, în regia lui Alexandru Boiangiu, „Scrisoare din orașul nostru” – 1978, în regia lui Titus Mesaroș, „Pentru strănepoți, încă ceva despre București” – 1980, în regia lui Doru Segall și „Aflați despre mine…” – 1982, în regia lui Adrian Sârbu.
Despre filmele din selecția pe tema locuirii, Adina Brădeanu, curatoarea platformei Sahia Vintage, a scris: „Contextele de muncă colectivă sunt prioritare în documentarul Sahia, însă spațiile de locuire privată capătă ocazional dreptul la vizibilitate – fie în mod deliberat, atunci când filmul are sarcina de a evidenția agenda modernizatoare a statului (de exemplu, prin construirea unor cartiere noi), fie întâmplător, atunci când anumite (categorii de) filme presupun părăsirea temporară a spațiului de muncă în favoarea celui domestic.”
Proiecția de vineri va avea loc pe pagina de Facebook CitiZenit – facebook.com/CitiZenit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!