ARAD. Nici un moped pe șosele. Noul Cod Rutier a intrat în vigoare sâmbătă,19 ianuarie și una din reglementări prevede că pentru conducerea mopedului este nevoie de obţinerea unui permis categoria AM. Cum nimeni nu are permis, nimeni nu mai poate circula fără a încălca legea. Așa încât toate mopedurile rămân prin garaje. Poliția avertizează că „oricine va fi prins pe scuter fără permis va suporta rigorile legii”, ne asigură șeful Poliției Rutiere Arad, Lucian Diniţă. Lucrurile însă nu sunt la fel de limpezi și pentru școlile de șoferi. Reprezentații lor susțin că nu pot școlariza pe nimeni pentru că nu au apărut normele metodologice.
„Nu s-au dat normele metodologice. Toate şcolile de şoferi din ţară se află în această situaţie. Există doar legea, nu şi normele metodologice. Nu ştim cât va fi perioada de şcolarizare, care va fi tariful. Ni s-a cerut de la Bucureşti să aşteptăm vreo două sau trei săptămâni până să le primim. La proba practică ştim că se va da doar poligon”, declară un reprezentant al unei școli de șoferi. Un blocaj care cu siguranță va mai dura ceva vreme și îi va ține departe de trafic pe toți scuteriștii.
Noul Cod Rutier presupune însă și alte modificări și evident alte întrebări pentru cei prinși cu școlarizare între două coduri rutiere. Spre exemplu pentru candidații care până la data de 19 ianuarie au fost declarați admiși la proba teoretică și nu au finalizat examenul pentru obținerea permisului de conducere, vor susține proba practică în condițiile stabilite de legea în vigoare la data promovării probei teoretice, mai exact pe vechiul cod rutier.
Legea vârstei
Modificări și în ceea ce privește vârsta aspiranților la volan sau ghidon. Cei care au efectuat cursurile de pregătire teoretică și practică pentru categoriile A, C și D și care ulterior datei de 19 ianuarie 2013 nu mai îndeplinesc condițiile de vârstă pentru obținerea permisului de conducere corespunzător acestor categorii, pot susține examenul, cu respectarea noilor condiţii de vârstă, după cum urmează: pentru categoria A – pentru categoriile AM și A1, la 16 ani împliniți și pentru A2, la 18 ani împliniți; pentru categoria C (camioane) – pentru categoria C1, la 18 ani împliniți; pentru categoria D (autobuze) – pentru categoria D1, la 21 ani împliniți.
Duplicat
În cazul în care permisul de conducere este furat, pierdut sau deteriorat se eliberează un duplicat a cărui valabilitate nu o poate depăși pe cea permisului de conducere pe care îl înlocuiește. Eliberarea unui duplicat al permisului de conducere nu necesită și analizele medicale care să ateste că solicitantul este apt să dețină un permis pentru categoria solicitată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!