Incredibil, dar adevărat! Un arădean a reuşit, după aproape 29 de ani de la eveniment, să pornească o anchetă penală care, în teorie, s-ar putea solda cu ani grei de închisoare pentru mai multe persoane acuzate de uciderea soţilor Ceauşescu. Gheorghe Bozgan este reprezentantul Asociaţiei „Erori Judiciare”, care îşi are sediul în Arad. Acesta a fost judecător la Judecătoria Arad şi, încă din anul 1993, încearcă să îi aducă în faţa justiţiei pe cei care, după spusele lui, se fac vinovaţi de uciderea Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu. Povestea ne-o spune chiar arădeanul: „În 1993 subsemnatul, atunci judecător stagiar la Judecătoria Arad, am formulat un denunţ penal către Parchetul Militar, cerând tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de omor deosebit de grav împotriva soţilor Ceauşescu. În Decretul – Lege al CFSN de constituire a Tribunalului Militar Extraordinar pentru judecarea celor doi, se preciza expres că judecata se va face cu respectarea dispoziţiilor codului de procedură penală şi cod penal în vigoare. Dar judecata lor s-a făcut prin încălcarea tuturor principiilor fundamentale ale procesului penal, fără urmărire penală cu administrare de probe, fără o judecată care să readministreze probele din urmărirea penală, cu eventuale administrări de probe noi, fără respectarea termenului legal de recurs, fără măcar a se respecta cutuma milenară a ultimei dorinţe, în cazul lor aceea de a nu fi legaţi la mâini”, îşi începe Gheorghe Buzgan povestea.
Arădeanul spune, însă, că demersul lui din 1993 a fost sortit eşecului. „Parchetul Militar a ignorat denunţul. În calitate de judecător stagiar, am cerut să fiu audiat şi de Comisia Parlamentară <Decembrie 1989> pe chestiunea asasinării soţilor Ceauşescu, în condiţiile în care în anul 1989 eu aveam calitate de cadru MapN. Comisia Parlamentară m-a audiat pe chestiunea asasinării soţilor Ceauşescu, fără o finalitate juridică a problemei”, a mai spus Bozgan.
Un nou început
În anul 2007, arădeanul, care între timp a fost exclus din magistratură, a reluat lupta cu statul pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de uciderea foştilor lideri comunişti. Bozgan spune că inclusiv excluderea lui din magistratură a avut legătură directă cu lupta lui pentru dreptate. Revenind la anul 2007, „am început din nou demersuri la Parchetele Militare pentru cercetarea penală a asasinării soţilor Ceauşescu. Demersurile eşuează deoarece şeful Secţiei Parchetelor Militare, general de brigadă – magistrat Gheorghe Coşneanu obstrucţiona instrumentarea cauzei. Explicabil, din moment ce el, procuror comunist în 1989 la Caransebeş, ar fi fost implicat în represiunea demonstranţilor”, mai spune Gheorghe Bozgan.
Şi victoria
La aproape 29 de ani distanţă de la asasinarea Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu, cei vinovaţi de simulacrul de proces din decembrie 1989 ar putea fi traşi la răspundere. Pentru că, într-un final, toate eforturile arădeanului Gheorghe Bozgan au fost încununate de succes. În data de 9 ianuarie 2018, secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie admite plângerea formulată de Asociaţia „Erori Judiciare” şi desfiinţează ordonanţa procurorului militar care a decis să nu ancheteze uciderea celor doi Ceauşeşti. „Admite plângerea formulată de petenta Asociaţia <Erori Judiciare> împotriva ordonanţei nr. 1/P/2017 din 7 aprilie 2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. Desfiinţează ordonanţa atacată şi trimite cauza la Parchetul de pe lângă de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, în vederea începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tratamente neomenoase prevăzute de articolul. 358, Cod penal din 1968”, se arată în decizia instanţei supreme. Tot Înalta Curte a decis şi faptul că intimaţii în acest proces sunt Ion Iliescu, Ioan Nistor, Corneliu Sorescu, Ion Zamfir şi Dan Voinea. „În acest moment, lucrurile sunt delicate pentru Iliescu, Măgureanu, Voican Voiculescu, fostul procuror militar Dan Voinea, asesorii populari din acel moment şi chiar subofiţerii care au tras efectiv, aceştia riscând să fie arestaţi preventiv imediat după prima lor audiere. Şi asta pentru că infracţiunea pentru care a început urmărirea penală este una extrem de gravă, fiind pedepsită chiar şi cu detenţia pe viaţă”, crede Gheorghe Bozgan.
Încă o plângere
Ţinând cont de faptul că instanţa supremă a decis începerea urmăririi penale pentru uciderea Ceauşeştilor, Asociaţia „Erori Judiciare” a decis să depună încă o plângere penală. De această dată, vizat este Gheorghe Coşneanu, cel care a obstrucţionat instrumentarea cauzei penale. În plus, Bozgan susţine că, dacă intimaţii vor fi găsiţi vinovaţi şi condamnaţi pentru uciderea fostului cuplu de dictatori, va cere şi rejudecarea procesului soţilor Ceauşescu, chiar dacă aceştia sunt morţi, cu respectarea garanţiilor procesual-penale. Mai pe scurt, arădeanul vrea ca, măcar după moarte, Elena şi Nicolae Ceauşescu să beneficieze de un proces corect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!