Inspectoratul Teritorial de Muncă avertizează: amenzi de până la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere. Pentru a nu se ajunge la sancţiuni de acest fel, trebuie respectată legea. Mai precis art.139 alin.1 din Codul Muncii–L.53/2003 care spune că ziua de 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României) şi ziua de 1 decembrie (Ziua Naţională a României) sunt decretate prin lege ca zile libere. Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în astfel de unităţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
„În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru” – precizează Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.
Ea mai atrage atenţia că agenţii economici care nu se conformează acestor dispoziţii imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei.
Se apropie zilele libere
Se apropie zilele libere
Angajatorii care nu dau liber de 30 noiembrie şi 1 decembrie vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 10.000 de lei.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
Aproximativ 150 de persoane, majoritatea refugiaţi din Ucraina, au participat duminică la un protest organizat în Bucureşti, prin care s-au marcat 11 ani de agresiune rusă şi trei ani de la declanşarea invaziei la scară largă.
Mapamond
Papa Francisc, spitalizat cu pneumonie şi a cărui stare de sănătate se menţine critică, a spus, într-un mesaj pentru rugăciunea Angelus, că-şi continuă cu încredere spitalizarea şi tratamentele, potrivit AFP.
ARADON Sport local
CS Universitatea Arad va încerca accederea în play-off, între primele opt echipe.
România
Mai mulți parlamentari PSD și ai minorităților naționale propun, printr-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, ca evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici să cuprindă și verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile acestora.
1
Citiți principiile noastre de moderare aici!